Oprescu, ARB: Sistemul bancar s-a consolidat din toate punctele de vedere în 2017

Sistemul bancar s-a consolidat din toate punctele de vedere în 2017, activele bancare au urcat la un maxim de 427 de miliarde de lei, rentabilitatea activelor a ajuns la 1,32% în decembrie 2017, iar cea a capitalurilor la 12,68%, a declarat, luni, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu.
Economica.net - lun, 12 mart. 2018, 14:15
Oprescu, ARB: Sistemul bancar s-a consolidat din toate punctele de vedere în 2017

‘În 2017 sistemul bancar s-a consolidat din toate punctele de vedere. Indicatorul de solvabilitate, care se situa la 18,86% la finele anului 2017, şi indicatorul de lichiditate imediată, de aproape 38%, plasează sistemul bancar din România pe unul din primele locuri în Uniunea Europeană din punct de vedere al capitalizării şi lichidităţii. Activele bancare au urcat la un maxim de 427 de miliarde de lei, susţinute în principal de ascensiunea creditării în 2017’, a spus Sergiu Oprescu, la evenimentul ‘Noi tendinţe în reglementare, cu focus pe protecţia consumatorului’.

Acesta a precizat că anul trecut a avut loc o îmbunătăţire constantă a indicatorilor de rentabilitate ca urmare a reducerii semnificative a costului riscului.

‘E adevărat, a fost un an cu o profitabilitate operaţională bună, dar ar trebui cumva să ne uităm atent la rezultatele anului 2017 pentru că ele sunt generate de un cost al riscului aproape de zero. Dacă nu reuşim să avem o creştere sustenabilă, de bază, a activelor bancare, profitabilitatea sistemului ar putea pe viitor să fie erodată de costul riscului care ar trebui să se manifeste’, a afirmat Oprescu.

Potrivit preşedintelui ARB, datele indică faptul că sistemul bancar se regrupează pe cote de profitabilitate, în condiţiile în care rentabilitatea activelor a ajuns la 1,32% în decembrie 2017, iar cea a capitalurilor a ajuns la 12,68%.

Avansul soldului creditului neguvernamental a fost de 5,6% în decembrie 2017 faţă de perioada similară a anului anterior.

În cursului anului 2017, rata creditelor neperformante a coborât de la 8%, la începutul anului, la 6,4% la sfârşitul anului 2017, cu un grad de acoperire a provizioanelor de 60%.

Te-ar mai putea interesa și
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 mii de miliarde de dolari), a declarat joi un înalt oficial din statistică,......
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...