Oprescu crede că la RADET s-a făcut o „inginerie financiară” printr-un cont escrow

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, crede că la RADET s-a făcut "o inginerie financiară" printr-un cont escrow şi că instituţia nu a beneficiat de banii primiţi în ceea ce priveşte investiţiile.
Economica.net - vin, 10 oct. 2014, 14:00
Oprescu crede că la RADET s-a făcut o

„Şase ani de zile am plătit sume fantasmagorice la RADET. RADET nu a beneficiat de aceşti bani, nu mă refer neapărat la salarii, nu beneficia pentru partea de investiţii şi de consum, transport al apei calde, pentru simplul motiv că totul s-a vărsat în cont escrow, aşa era făcută ingineria financiară. O să mă întrebaţi când a fost făcută. Vă spun eu, după 1995”, a declarat Oprescu vineri pentru Adevărul Live.

El a spus că se plăteau penalităţi la penalităţi. „Penalităţile aberante ajunseseră la 790 de milioane de euro, dar datoria se pierdea, datoria venea din „95, „96, iar datoria se ducea la 5.000 de miliarde”, a susţinut Oprescu.

Potrivit acestuia, trei ani au fost plătite datorii. „După trei ani mi s-a spus: „Domnule primar, nu ai plătit nicio datorie, ai plătit penalităţile”. Dar penalităţile creşteau în proporţie geometrică, nu matematică”, a afirmat edilul-şef.

Oprescu a adăugat că o lege „nedreaptă” a ANRE din 2001 făcea ca în fiecare lună să se adune penalităţi.

„Eu am plătit aceşti şase ani, am plătit exact cât au consumat cetăţenii, 5 milioane de gigacalorii (…), a început să le fie frică să consume. Din preţul total al gigacaloriei de 348 de lei noi plătim de la 170 de lei până la 348. 170 plăteşte cetăţeanul. Trebuie să îi dau protecţie. O să îmi spuneţi „Ce faci, la toţi, că nu ajunge”. Aşa este. Nu mai ajung banii, cât de bine i-ai gestiona. Singura posibilitate era următoarea: să ne unim cu ELCEN, să intre sub conducerea Primăriei, dar conducere, management economic, nu politic, că şi asta şi RATB mulţi ani au reprezentat puşculiţe pentru partide. Să fie un management făcut corect, să dau această subvenţie, dar să o dau pe mai multe niveluri, adică cei care au venituri peste 35 de milioane, să dau un exemplu, să plătească gigacaloria la preţul ei”, a precizat Oprescu.

El a spus că bucureştenii vor avea apă caldă cum au avut şase ani. „Pentru refacerea reţelei în tot Bucureştiul eu am nevoie de o investiţie puternică de 500 de milioane de euro şi aproape un miliard pentru CET-urile care vor veni la noi şi care vor trebui modernizate, au un randament slab, unele sunt în regulă, CET Vest de exemplu este absolut ok. (…) Obligatoriu, paralel cu aceasta, o să dau drumul la aceia care vor să investească, la parteneriatul public-privat. Eu să le plătesc megawattul pe care ei îl produc, dar să mă asigur că partea de nord este încălzită”, a adăugat Oprescu.

Te-ar mai putea interesa și
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata riscului de sărăcie se bazează pe pragurile naționale de sărăcie, iar......
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China va extinde subvenţiile pentru consum, în vederea includerii telefoanelor mobile inteligente şi a altor produse electronice, ...