„După boom-ul de până în sfârşitul lui 2008 şi începutul anului 2009, lucrurile au luat-o pe o pantă descendentă. Situaţia la nivelul Bucureştiului este următoarea: sunt foarte multe cereri de case şi, de cealaltă parte, este Legea 10. Noi am încercat să reparăm unele nedreptăţi ale trecutului, însă legile au fost făcute de aşa natură încât să nu avantajeze în unele cazuri decât pe cei care cumpără drepturile procesuale”, a spus primarul general Sorin Oprescu, la Ziua Agentului Imobiliar.
Potrivit lui Sorin Oprescu, necesarul de locuinţe în Capitală este de aproximativ 15.000, atât pentru persoanele care trebuie mutate pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat, cât şi pentru cei care au dreptul la o locuinţă în baza prevederilor Legii 10, dar şi pentru cazurile sociale.
„Având în vedere condiţiile acestea, este nevoie acum în Bucureşti de 15.000 de locuinţe, cu cereri înregistrate cu tot. Blocurile, casele stau goale din diverse motive, printre care şi faptul că, într-adevăr, nu poţi să cobori sub un anumit preţ”, a precizat primarul Capitalei.
Sorin Oprescu le-a spus reprezentanţilor pieţei imobiliare că municipalitatea doreşte o colaborare pentru rezolvarea lipsei locuinţelor, simultan cu începerea proiectelor de dezvoltare imobiliară pe care Primăria Capitalei le vrea pentru partea de Sud şi Sud-Vest a oraşului.
„Vreau să vă propun o colaborare, dat fiind numărul foarte mare al cererilor. Încercăm să ne ducem către partea de Sud a oraşului, simultan cu construirea regiunii metropolitane .(…). Dorim să dezvoltăm oraşul în partea de Sud şi de Sud-Vest, dar nu prin complexe de locuinţe construite la 3,5 kilometri de o grădiniţă sau la şase kilometri de o şcoală şi la zece kilometri de un spital. Dorim să creăm complexe mari de locuinţe, cu tot ceea ce trebuie pentru a se putea locui”, a declarat edilul şef al Capitalei.
În privinţa modului în care vor putea fi efectuate plăţi către proprietarii de drept ai clădirilor pe care municipalitatea doreşte să le folosească, Sorin Oprescu a precizat că nu se va folosi modelul „prima casă”, ci închirierea.
„Mergem nu pe ideea primei case, ci pe idea de chirie, să putem să oferim spre închiriere plătind împreună cu chiriaşii pentru perioada consolidărilor”, a explicat Oprescu.
Primarul Capitalei a precizat că au mai rămas de consolidat peste 280 de clădiri cu grad de risc seismic ridicat.
„Pentru consolidarea clădirilor nu pot să mă descurc cu proprietarii care locuiesc în case, pentru că durează trei-patru ani de zile. Mai sunt case şi blocuri foarte vechi la care consolidarea costă de două sau trei ori mai mult decât în mod normal şi unde vom încerca să-i mutăm (pe proprietari, n.r.) în ceea ce veţi propune dumneavoastră”, a mai spus Sorin Oprescu.
Primarul general a adăugat că vrea să finalizeze în scurt timp colaborarea cu reprezentanţii pieţei imobiliare, indicând pentru aceasta sfârşitul lunii iunie.
„Doresc să stăm de vorbă începând de la sfârşitul lunii iunie. Ne-am făcut şi noi câteva socoteli în casă, pentru că aceste lucruri trebuie începute în paralel, atât dezvoltarea oraşului în partea de Sud, cât şi rezolvarea, chiar şi parţială, a problemelor privind locuinţele”, a spus primarul Capitalei, precizând că în acest sens a fost „imaginată” o rezervă de bani.