Oprescu: Refacerea faţadelor imobilelor de pe marile bulevarde se va putea realiza cu bani europeni

Economica.net
15 05. 2013
oprescu_16891400_59624400_22435300

„Încercăm să dăm o imagine civilizată oraşului. Există posibilitatea să îi ajutăm pe bucureşteni. Este proiect european pentru a reface faţadele blocurilor cu fonduri europene. Vorbim de marile bulevarde, de zona de responsabilitate a Primăriei Capitalei. Faţadele le vom face, nu ne ducem pe zonele unde trebuie făcută consolidarea, acolo nu are niciun sens. Am făcut acest proiect ca să arate bulevardele civilizat”, a declarat Oprescu, la finalul manifestării dedicate aniversării a cinci ani de activitate SMURD în România.

PMB a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind aprobarea „Regulamentului de intervenţie – reabilitarea faţadelor pentru creşterea calităţii arhitectural – ambientale a clădirilor, în municipiul Bucureşti”.

Bucureştenii ar putea fi obligaţi să-şi reabiliteze faţadele clădirilor, pe cheltuială proprie, dacă acesta va fi adoptat de consilierii municipali.

Arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, preciza recent că acest proiect vizează, pentru etapa I, o zonă strictă care a fost aleasă ca proiect pilot după identificarea şi inventarierea clădirilor din Capitală, şi anume construcţiile de pe bulevardele importante din zona centrală: Lascăr Catargiu, Calea Victoriei, Carol – Pache Protopopescu, Gh. Magheru – Nicolae Bălcescu – C. Brătianu, Elisabeta şi M. Kogălniceanu.

„De pe aceste faţade va trebui eliminat tot ceea ce a fost montat ilegal. Există foarte multe intervenţii pe faţadele clădirilor din Bucureşti, care sunt de fapt neautorizate şi ilegale. E vorba de aparatele de aer condiţionat, antenele tv şi reclamele neautorizate. Cei care vor refuza să-şi demonteze aparatele de aer condiţionat de pe faţada clădirilor vor fi sancţionaţi. Pentru aceste aparate există soluţii tehnice de amplasare. Să fie montate în aşa fel încât să nu fie atârnate de faţadă, să fie în balcoane, pe acoperişul clădirilor. La această eliminare de pe faţade se va trece treptat, în timp”, a afirmat Pătraşcu, la sediul Primăriei Capitalei.

El a susţinut că este o obligaţie a proprietarilor să-şi reabiliteze faţada clădirilor.

Potrivit reglementărilor specifice din proiectul de lege menţionat, cromatica faţadelor în zonele construite protejate va fi în concordanţă cu specificul fiecărei zone, iar în urma intervenţiilor de reabilitare, faţada clădirii va fi readusă la culoarea stabilită în proiectul iniţial, se interzice realizarea de suprafeţe vitrate de mari dimensiuni, ca şi utilizarea materialelor gen placaje ceramice care ar putea să strice caracterul specifice al zonei, suprafeţe metalice strălucitoare şi utilizarea culorilor stridente.

Alte restricţii prevăzute în proiect se referă la interzicerea montării aparatelor de aer condiţionat pe faţada principală a clădirilor, a antenelor şi cablurilor TV, a panourilor publicitare neautorizate, iar toate noile branşamente pentru electricitate şi telecomunicaţii vor fi îngropate.