„Sistemul bancar în 2021 probabil că va acorda până la sfârşitul anului, acestea sunt estimările, peste 110 miliarde de lei în noi credite. Această sumă în sine reprezintă un record dacă ne uităm cât s-a originat în ultimii 12 – 13 ani, o sumă aproximativ similară a fost originată în anul 2008. Deci suntem în momentul unui record istoric din punct de vedere al avansului creditului în România, ceea ce a dus automat la o inversare a trendului pe care l-am văzut în ultimii 10 ani de zile, de dezintermediere financiară. Am intrat într-un nou ciclu. Am trecut de acel punct de inflexiune de la care încolo ne aşteptăm la ora actuală la o creştere a intermedierii financiare. Dacă reuşim să menţinem ritmul actual în următorii 4 – 5 ani, care sunt şi ani peste care se suprapun fondurile europene de care discutăm, PNRR-ul, sau celelalte fonduri la care ne calificăm în mod uzual, noi ne dăm seama că undeva capacitatea de reacţie a sistemului bancar din punct de vedere al injecţiei creditului în economie este uriaşă. Este la nivelul de multiplii faţă de sumele pe care le discutăm în cadrul PNRR”, a spus Sergiu Oprescu, la videoconferinţa Profit Financial.forum – Finanţăm repornirea economiei – Ediţia a IV-a.
El a precizat că ne putem aştepta ca în următorii 4 – 5 ani să discutăm de multiplii de 3 – 4 ori mai mari decât întreaga sumă de care discutăm în PNRR.
De asemenea, el a afirmat că PNRR este o şansă uriaşă de transformare profundă a economiei noastre. Din punctul său de vedere, PNRR este un proiect de execuţie, nu de dezbatere, şi ar trebui să se discute despre capacitatea de a introduce şi implementa acele reforme structurale de care este nevoie pentru a continua să avem acces la banii respectivi.
„Ca fac o comparaţie simplă foarte simplă, dacă vrei să lansezi o rachetă în spaţiu şi să o pui pe o anumită orbită în jurul Pământului ai nevoie de acele boostere, acele rezerve de energie care se ard ca să te poată duce pe orbita respectivă. PNRR este un astfel de booster pentru economia românească. Ne poate duce pe o orbită economică favorabilă, o orbită economică europeană de unde putem să ne apropiem să şi să asigurăm convergenţa de care avem nevoie la nivelul economiei româneşti cu economia europeană sau cu media economiilor europene”, a subliniat Sergiu Oprescu.