La eveniment vor mai participa comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, precum şi alţi reprezentanţi ai oraşelor dunărene.
Forumul, organizat de Guvernul din Bavaria şi Comisia Europeană, este prima întâlnire de acest gen de la lansarea Strategiei Dunării, în 2011.
Intitulată „Cum putem ajuta Regiunea Dunării pentru a construi o Europă competitivă”, conferinţa se axează pe provocările şi oportunităţile din Regiunea Dunării cu privire la investiţii şi competitivitate economică, precum dezvoltarea infrastructurii şi eficienţa energetică, precizează sursa citată.
„Sunt convins că această strategie are o contribuție esențială la competitivitatea acestei regiuni a Europei. Proiectele înregistrează progrese tot mai mari și dau deja rezultate.La Regensburg vom discuta modurile în care putem face ca această strategie să fie cât mai eficientă posibil, astfel încât să aducă schimbări cu impact real asupra vieților oamenilor din întreaga regiune a Dunării,atât în prezent, cât și în următoarea perioadă bugetară a UE”, a spus Hahn, citat într-un comunicat remis MEDIAFAX de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Strategia UE pentru Regiunea Dunării s-a născut la iniţiativa României şi Austriei, în 2008, şi este implementată de fiecare stat membru riveran şi se adresează în special autorităţilor publice locale şi regionale. Cele patru axe prioritare ale Strategiei sunt conectivitatea (transport intermodal, cultură şi turism, reţele de energie), protecţia mediului (managementul resurselor de apă, protecţia biodiversităţii şi managementul riscurilor), creşterea prosperităţii regiunii Dunării (educaţie, cercetare, competitivitate) şi îmbunătăţirea sistemului de guvernare (capacitate instituţională şi securitate internă).
Strategia Dunării vine cu soluții comune la provocări cu care se confruntă 14 țări și care țin de domenii variate, precum transport, securitate, turism, mediu, energie, ocuparea forței de muncă și creșterea economică, se mai arată în comunicatul Reprezentanţei CE.