‘Nu avem multă experienţă şi mă tem, suntem prost pregătiţi să gestionăm dezafectarea a 200 de reactoare. Prost pregătiţi în termen de politică şi în termeni de finanţare a acestor operaţiuni. Este o preocupare majoră’, în special pentru cetăţenii ţărilor vizate, a declarat presei Fatih Birol, în cursul prezentării studiului prospectiv anual al AIE la Londra.
Birol a subliniat, de asemenea, incapacitatea unor ţări ce dispun de energie nucleară să definească o adevărată politică de gestionare a deşeurilor nucleare. ‘Sunt 60 de ani de când avem centrale nucleare şi nu am găsit soluţia permanentă pentru nivelul important de deşeuri nucleare’, a subliniat Fatih Birol. Există soluţii provizorii dar problema cheie a manierei în care ne vom dispensa de aceste deşeuri rămâne fără răspuns, a menţionat el.
Potrivit cifrelor AIE, 200 din 434 de reactoare nucleare operaţionale la sfârşitul anului 2013 vor fi oprite în următorii 25 de ani, din cauza învechirii sau prin alegerea politică de a abandona această energie, ca în Germania sau în Belgia.
Capacităţile de producţie vor continua totuşi să crească până în 2040, în principal în China şi în India.