În dimineața zilei de miercuri, Nuclearelectrica anunța oprirea contrlată a Unității 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă. În comunicatul de presă compania vorbea despre “lucrări de remediere la un parametru de process”. Pe site-ul Transelectrica, unde se fac publice opririle grupurilor de peste 100 MW, morivația opririi era “scurgeri de apa grea din sistemul primar de răcire reactor”. Potrivit datelor Transelectrica, Unitatea 1 a fost oprită la ora 4 dimineață în data de 18 septembrie și ar urma să fie indisponibilă până vineri, 20 septembrie. Ulterior, a fost modificată cauza, în “Neetanșeități circuit primar. Nu este afectată siguranța nucleară”.
Termenul de repunere în funcțiune a fost amânat în două rânduri. Inițial, de la 20 septembrie dimineață până pe 21, la ora 23.59, și, apoi, până pe 23 septembrie, la ora 23.59, cel puțin până la momentul redactării acestui text.
Oprirea controlată, dar accidentală (neplanificată) a Unității 1, care cu cei 700 MW are un aport important la Sistemu Energetic Național a venit într-un moment foarte prost pentru piața noastră, în condițiile în care mai sunt unități de producție oprite controlat și, mai ales, în condițiile în care de la începutul lui august producția internă este constant mai mică decât consumul și România importă masiv energie electrică.
Fără ca aceasta să fie neapărat cauza detereminantă, de la oprirea Unității 1, România a consemnat două recorduri istorice. Prețul orar al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) înregistrat pentru data de 19 septembrie a fost de 750 de lei/MWh, în nu mai puțin de șase intervale ale zile, potrivit datelor de pe platforma OPCOM. Adică cel mai mare preț spot înregistrat vreodată și, evident, cel mai mare preî spot din Europa în acea zi. Apoi, tot în aceeași zi, dar pe piața intraday (intrazilnică), cea pe piaţa pe care se fac tranzacţiile cu energie electrică cel mai aproape de momentul livrării, un fel de platformă “last minute” unde vinde cine are energie disponibilă și necontractată anterior și cumpără cine nu are asigurată toată energia pe care trebuie să o livreze în acea zi, s-au înregistrat prețuri de 875 de lei/MWh.
Cum indisponibilitatea Unității 1 se prelungește, și prețurile spot pentru ziua de sâmbătă, zi cu consum redus, sunt la niveluri extrem de ridicate. Prețul mediu al pieței este de 295 de lei (62 de euro), cu un vârf orar de 147-149 de euro în intervalele orare 19-21. De reținut că la acele ore, prețul din Ungaria, cu care piața spot românească este cuplată prin preț sunt cuprinse între 55 și 61 de euro/MWh. Iar, așa cum din păcate am început să ne obișnuim, la acele ore de vârf de seară, importurile de energie electrică din Ungaria sunt la nivelul maxim tehnic posibil, 656 MW.