Opriş (STS): Maşinile vândute în Europa ar putea avea un dispozitiv care apelează 112, din 2015

Şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, a declarat, luni seară, la o emisiune la postul naţional de televiziune, că din 2015, toate maşinile noi care se vor vinde în ţările europene ar putea avea un dispozitiv care generează automat apelul la 112 în cazul unui accident grav, lucru stabilit prin "politica comunităţii europene".
Economica.net - lun, 11 feb. 2013, 21:19
Opriş (STS): Maşinile vândute în Europa ar putea avea un dispozitiv care apelează 112, din 2015

Şeful STS a spus că prin acest dispozitiv nu se va putea afla ce număr are maşina.

„Serviciul public 112 este pregătit pentru a prelua orice apel care vine prin intermediul 112 de pe orice maşină care a suferit un accident. În plus, am integrat alte două proiecte mai mici. Unul este cu producătorul FORD şi al doilea un dispecerat privat care preia de la anumite maşini, extrem de valoroase, apelurile în situaţii de incident, şi dacă cumva este un accident cu victime automat se dă înştiinţarea şi la 112. Însă, din 2015, după ştiinţa noastră, dacă se va păstra această viziune şi politica comunităţii europene, toate maşinile noi care se vor vinde în ţările europene vor trebui să aibă acest dispozitiv pe maşină. Să nu se creadă că este spionită. Acel dispozitiv generează singur apelul în situaţia de accident. Nu poate fi sunat înapoi decât dacă a declanşat el apelul. Deci dacă noi vrem să sune, să presupunem că am ştii, prin absurd, ce număr de telefon este asociat unei maşini, degeaba îl sunăm pentru că dispozitivul nu răspunde. El ţine acea cartelă şi acel serviciu, le ţine în aşteptare până când se întâmplă un incident. Dacă o viaţă întreagă nu păţiţi un accident, nimeni nu va ştii niciodată ce număr are maşina”, a spus Opriş.

Marcel Opriş a afirmat că, în ceea ce priveşte sistemul 112, în ultimul an şi jumătate s-a extins zona de transmitere informatizată a informaţiei şi pe cele două autostrăzi şi urmează ca proiectul să capete amploare până când vor fi cuprinse şi oraşele mai mici.

„Noi suntem filtru acela esenţial care nu pune maşinile pe drumuri. Pentru noi ar fi un dezastru ca la orice apel să trimitem o maşină din cauză că nu ne ajung toate autoturismele din România să trimitem la câte apeluri avem. S-a făcut un efort extraordinar de scurtare a timpului de intervenţie a agenţiilor (…) dispeceratele în acest moment sunt în oraşele reşedinţă de judeţ, sunt în municipii mai noi, de un an şi jumătate de când s-a extins această zonă de transmitere informatizată a informaţiei şi pe cele două autostrăzi. Operatoarea are posibilitatea, în cazul unui incident pe autostradă, să sune direct poliţistul de la dispeceratul autostrăzii, nu mai trebuie să treacă prin filtru Bucureşti – judeţ sau altceva şi extindem acest lucru, extindem şi cu finanţare europeană încât să fim cât mai aproape de omul care poate lua decizia cea mai corectă de intervenţie. Vom ajunge în toate oraşele mai mici printr-un program, sperăm până la sfârşitul anului. Acest lucru scurtează decizia şi posibilitatea de a trimite mijlocul cel mia adecvat”, a precizat Opriş.

Şeful STS a subliniat faptul că sistemul naţional 112 a evoluat foarte mult în ultimii ani, iar astăzi putem spune că la 112 „nu sună niciodată ocupat”.

„La 112 nu sună ocupat niciodată şi întotdeauna îţi răspunde cineva, chiar şi în cele mai mari crize, de genul căldurilor, inundaţiilor sau alte lucruri. În cel mai rău caz, s-a răspuns mai târziu cu câteva secunde. Misterul este organizare, capacitate, respect faţă de drepturile cetăţeanului şi te gândeşti că în cealaltă parte poţi să fii oricând tu”, a completat Opriş.

Marcel Opriş a afirmat că românii ştiu ce înseamnă 112, fapt care ne plasează pe locul întâi în Europa.

„În acest Eurobarometru, nu mai ocupăm locurile fruntaşe la educare, cel puţin pe câteva segmente, rămâne în continuare televiziunea principala sursă, dar se pare că nici nu mai e nevoie pentru că 98% dintre cetăţenii români au spus că ştiu ce este 112 şi întotdeauna dacă au o problemă apelează 112, lucru care ne plasează în acest moment pe locul întâi în Europa, chiar înaintea unor ţări cu mare tradiţie: Finlanda, Suedia şi altele la care din start a funcţionat 112 şi funcţionează de 15 ani”, a spus şeful STS.

Opriş a vorbit şi despre una dintre problemele actuale din ţara noastră, faptul că persoanele care sună la 112 de pe o cartelă prepay nu pot fi identificate şi a subliniat că nu românii sunt cei refuză înregistrarea ci faptul că „orice proces care durează, ţine un om mai mult la ghişeu”, lucru care înseamnă de fapt „cheltuieli în ghişeu”.

„În extrem de puţine ţări în lume se mai vând cartele care nu pot fi identificate, asociate cu numele posesorului (…) O asemenea măsură trebuie gândită bine. În mod normal, oricum ar trebui luată, fiindcă dacă vă amintiţi funcţionează directiva de retenţie e datelor şi până la urmă tot se va implementa şi acela. Trebuie să ne încadrăm şi noi în spiritul european, însă nu la 112 e marele risc, credeţi-mă. Marele risc este în altă zonă, la ceea ce ţine de securitatea publică şi securitatea individuală a fiecărui cetăţean în parte. Nu când are el nevoie să sune că atunci îl servim şi dacă sună de pe un prepay dacă are un caz real, ci atunci când alţii pot organiza lucruri care sunt împotriva cetăţeanului. Trebuie analizate toate aspectele. Este clar, în momentul acesta nu românii sunt cei care refuză înregistrarea şi cu asta v-am răspuns tot (…) în principiu, orice proces care durează, ţine un om mai mult la ghişeu, de fapt înseamnă cheltuieli în ghişeu”, a explicat Opriş.

Ziua Europeană a Numărului Unic 112, marcată pe 11 februarie, aduce în acest an în prim-plan, în mai multe ţări europene, conceptul de resuscitare cardio-pulmonară, având în vedere că marea majoritate a europenilor nu ştiu cum să efectueze această procedură în cazul în care sunt martorii unui stop cardiac.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), doar unul din patru cetăţeni ai Uniunii Europene cunoaşte faptul că 112 este numărul de urgenţă pe care îl poate apela în toate ţările UE. Acesta este şi motivul pentru care, începând cu anul 2009, în mai mult de 25 de ţări din Europa sunt organizate activităţi de sensibilizare a populaţiei cu ocazia Zilei Europene 112.

Începând cu anul 2008, 112 este unicul număr de urgenţă care poate fi folosit de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgenţă (ambulanţă, pompieri şi poliţie) în orice ţară a UE.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului Otopeni
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti ...
Executivul a aprobat joi indicatorii tehnicoeconomici aferenţi pentru realizarea unei noi legături rutiere între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului......
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
În această seară, importul de energie electrică s-a apropiat de pragul de 3.000 MW putere instantanee în condițiile ...
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii pentru a atinge obiectivele fixate pentru 2030
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori ...
Sectorul de distribuţie a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii, ...
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume în magazinele Carrefour
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume ...
Carrefour România anunță că o nouă cooperativă, aflată în localitatea Malu Spart, din județul Giurgiu, intră în ...