Opt români au murit din cauza îmbolnăvirii cu virusul gripei porcine în prima săptămână din februarie

Economica.net
12 02. 2016
gripa_porcina_83350100

De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi infecţiilor respiratorii acute severe (SARI), până la data de 9 februarie 2016, au fost confirmate cu laboratorul 220 de cazuri de gripă.
Dintre acestea, 171 sunt cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripei porcine (virus gripal tip A, subtip H1 pdm09), 38 de persoane au fost diagnosticate cu virusul gripal tip A, nesubtipat, 8 persoane – cu virusul gripal tip A, subtip H3, 3 cazuri – cu virusul gripal tip B.

Cele mai multe persoane diagnosticate cu virusul gripei porcine locuiesc în Bucureşti (95 dintre ele), Constanţa (15 persoane), Dâmboviţa (11 persoane), Olt (10 persoane), Călăraşi (opt persoane), Cluj (7 persoane).
În Braşov, Ilfov, Hunedoara, Argeş au fost confirmate câte două cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripei porcine.
În Sibiu şi Dolj au fost diagnosticate câte patru persoane cu acest virus.
În Vrancea şi Iaşi au fost confirmate cu laboratorul câte trei cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripei porcine.
În Braşov, Ilfov, Hunedoara, Argeş au fost confirmate câte două cazuri de îmbolnăvire cu acest virus.
Câte un caz de îmbolnăvire cu virusul gripei porcine a fost confirmat cu laboratorul în fiecare dintre judeţele Vâlcea, Suceava, Galaţi.

Vaccinarea antigripală este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă, inclusiv cu virusul gripei porcineVaccinul distribuit de Ministerul Sănătăţii în acest an conţine antigenele necesare pentru prevenirea infecţiei cu virusul gripei porcine. Ministerul Sănătăţii recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale.

Nouă persoane au murit din cauza îmbolnăvirii cu virusul gripei porcine. Dintre acestea, opt au decedat doar în prima săptămână din februarie

În săptămâna 1-7 februarie 2016 opt persoane diagnosticate cu infecţii respiratorii acute severe confirmate cu virus gripal A(H1) pdm09 au murit. Printre cei decedaţi se numără un copil în vârstă de o lună şi persoane care aveau condiţii medicale preexistente, nevaccinate antigripal.
În total, de la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi infecţiilor respiratorii acute severe, până la data de 9 februarie, nouă persoane au murit din cauza infectării cu virusul gripal A(H1)pdm09.

Virusul gripei porcine, descoperit recent, este un nou subtip de virus gripal care se transmite la om şi care conţine gene de la virusurile gripei porcine, aviare şi umane, într-o combinaţie care nu a fost observată, până în prezent, nicăieri în lume, potrivit informaţiilor făcute publice de Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş.

Simptomele gripei porcine la om sunt în general asemănătoare cu simptomele gripei sezoniere umane: febră, simptome respiratorii, cum ar fi tuse şi secreţii nazale, dureri în gât. Pot apărea alte simptome, cum ar fi: dureri generalizate (în special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseală, vomă sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate în unele din recentele cazuri de gripă cu noul virus). În anumite cazuri, este posibilă apariţia unor complicaţii grave chiar şi la persoane sănătoase infectate cu noul virus, potrivit Institutului Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş.

Virusul gripei porcine se transmite la persoane în acelaşi mod ca virusul gripei sezoniere. Acesta se transmite de la persoană la persoană prin picăturile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau, indirect, atunci când picăturile sau secreţiile din nas sau gât ajung pe mâini sau pe alte suprafeţe care sunt atinse de alte persoane care îşi duc apoi mâna la gură sau nas.
Recomandările Institutului Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă cu virusul gripei porcine

Gripa porcină se transmite de la om la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse), cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secreţiile sale nazofaringiene.

În acest context, pentru a evita îmbolnăvirea, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş recomandă respectarea următoarelor măsuri:

• Nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului. Batistele personale nu se împrumută;
• Mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun;
• Se vor evita pe cât posibil aglomeraţiile;
• Se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.);
• Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei şi se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

Dacă sunteţi bolnav:

– păstraţi distanţa faţă de celelalte persoane pentru a evita să le contagiaţi;

– evitaţi să mergeţi la serviciu sau la şcoală şi, în general, să ieşiţi din casă.

– când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu o batistă, iar dupa utilizare aruncati batista la gunoi.

– Spălarea mâinilor contribuie la protecţia împotriva microbilor. Spălaţi-vă mâinile des, cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi. Produsele de curăţare a mâinilor pe bază de alcool pot fi, de asemenea, eficiente. Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul sau gura, pentru că microbii se răspândesc frecvent atunci când o persoană atinge un obiect contaminat, atingându-şi apoi ochii, nasul sau gura.

– curăţaţi suprafeţele dure, cum ar fi mânerele uşilor, utilizând frecvent un produs de curăţare.