El a precizat că, din această sumă, 3,4 miliarde euro sunt destinaţi unor proiecte de infrastructură în ţări ale Europei Centrale şi de Est, iar 250 de milioane euro ar reprezenta prima tranşă din ajutorul macro-financiar pentru Ucraina, bani care ar trebui alocaţi în luna iunie.
Deputatul european a criticat decizia celor opt state membre (Germania, Austria, Suedia, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Finlanda şi Franţa), susţinând că în acest fel Consiliul European nu respectă decizia Parlamentului European cu privire la Cadrul Financiar Multianual 2014-2020, care prevede modul în care se pot cheltui aceste sume.
‘Domnii lideri de state şi de guverne nu fac altceva decât să nu ia la cunoştinţă voinţa Parlamentului European, pentru că în anul 2013, când am stabilit bugetul pentru şapte ani, am stabilit o condiţie clară în Parlamentul European: suntem în criză şi atunci trebuie să existe flexibilitate, iar flexibilitate înseamnă să utilizezi fonduri de pe anii următori, (bani – n.r.) aduşi mai aproape, pentru anul acesta. Deşi Parlamentul a votat această prevedere, a căzut de acord cu Consiliul şi cu Comisia, totuşi iată acum intrăm în acest proces de negociere’, a arătat Winkler.
Parlamentarul european consideră că nu se poate continua cu o astfel de atitudine în care statele se blochează reciproc în Consiliul European, subliniind că trebuie respectate hotărârile Parlamentului European, instituţia legitimată prin vot de către cetăţenii europeni.