Optimismul alianţei Renault-Nissan faţă de situaţia din Rusia are limite

Economica.net
14 05. 2014
nissan_renault_79682000_49350900_15708400

Uniunea Europeană şi SUA au impus deja sancţiuni economice Rusiei, inclusiv adjunctului preşedintelui AvtoVAZ, cel mai mare producător auto rus, controlat de alianţa Renault – Nissan.

Turbulenţele politice au afectat încrederea în economie, iar vânzările auto în Rusia au scăzut anul acesta, însă oficialii Renault au declarat că sunt încrezători în perspectivele de creştere pe termen lung.

Dar puterile occidentale au ameninţat că vor impune sancţiuni şi mai dure, iar alianţa Renault-Nissan şi alţi producători auto analizează impactul acestor sancţiuni.

‘Încă studiem regimul sancţiunilor şi ceea ce înseamnă ele exact pentru Renault’, a declarat un avocat al companiei, sub protecţia anonimatului.

Luna trecută, SUA au impus sancţiuni împotriva unor apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, inclusiv Sergei Chemezov, adjunctului preşedintelui AvtoVAZ.

Compania LMC Automotive estimează că piaţa auto din Rusia ar putea înregistra anul acesta un declin de 15 – 20%, în perspectiva înrăutăţirii turbulenţelor, o scădere mai accentuată decât cea prognozată anterior, de 2 – 4%.

Şi alţi producători auto străini şi partenerii lor din Rusia analizează impactul sancţiunilor asupra afacerilor lor.

Reprezentanţii Renault au minimalizat impactul sancţiunilor impuse de SUA.

‘Suntem precauţi în ceea ce priveşte evoluţia economiei Rusiei pe termen scurt, dar nu există nicio temere privind perspectivele de creştere pe termen mediu şi lung’, a declarat, săptămâna acesta, şeful alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn.
‘Prin Lada, Renault este cel mai mare producător din Rusia şi, desigur, este cel mai expus’, susţine analistul Erich Hauser, de la ISI Group, în Londra.

În 2008, Renault a achiziţionat o participaţie de 25% în AvtoVAZ, pentru un miliard de dolari. Anul acesta, împreună cu Nissan, a anunţat că-şi va majora participaţia la 67,1%. Achiziţia ar urma să fie finalizată luna viitoare, în schimbul unei investiţii suplimentare de 577 de milioane de euro (794 de milioane de dolari).

‘Ei au plătit destul de mult, apoi au plătit mai mult pentru a deţine controlul. Deci, chiar dacă regretă sau nu, nu există cale de întoarcere’, a declarat analistul Vladimir Bespalov, de la VTB Bank Moscova.

Modelele Duster, Logan şi Sandero s-au situat, în aprilie, în topul celor mai bine vândute 25 de maşini în Rusia, conform datelor publicate marţi de Association of European Businesses (AEB).

Luna trecută, pe primul loc în topul celor mai bine vândute maşini în Rusia s-a situat modelul Lada Granta (cu 13.077 unităţi), fabricat de AvtoVAZ. Pe locul patru, cu 7.606 unităţi, a fost modelul Duster, în timp ce locurile 11 şi 12 au fost ocupate de modelele Logan şi Sandero, cu 3.796 vehicule fiecare. Duster, Logan şi Sandero sunt fabricate de Renault.

Vânzările de maşini şi vehicule comerciale uşoare au scăzut în aprilie cu 8% pe piaţa rusă, la 226.526 unităţi, a anunţat Association of European Businesses, care estimează că, în acest an, înmatriculările auto ar putea înregistra un declin de 2%.

‘Este evident că recentele creşteri ale preţurilor, forţate de deprecierea rublei, au afectat cererea din partea consumatorilor. În perspectiva declinului economiei, este puţin probabil ca situaţia să se schimbe’, a declarat preşedintele Association of European Businesses, Joerg Schreiber.

Producători auto importanţi, cum ar fi General Motors, Ford, Renault şi Fiat, au investit semnificativ în Rusia, sperând într-un avans semnificativ pe această piaţă.

Împreună, Renault, Nissan şi AvtoVAZ controlează 30% din piaţa auto din Rusia, obiectivul fixat de directorul general Carlos Ghosn fiind atingerea unei cote de piaţă de 40%, în anul 2016.

Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit în opt ani un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.