Ora de muncă devine tot mai scumpă. Cu cât a crescut costul în trimestrul doi
„Faţă de trimestrul I 2012, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice, cu excepţia construcţiilor (-2,61%). Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în industria extractivă (18,96%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (17,94%) şi intermedieri financiare şi asigurări (12,37%)”, se arată într-un comunicat al INS.
Majorarea componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă, faţă de ianuarie-martie, a fost de 6,62%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 6,77%.
Pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă faţă de trimestrul II 2011 s-au regăsit în industria extractivă (15,05%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (14,11%), comerţ (9,88%), tranzacţii imobiliare (9,56%) şi intermedieri financiare şi asigurări (9,12%).
Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent pentru componenta privind cheltuielile directe a fost de 7,04%, iar pentru cheltuielile indirecte de 7,1%.
În formă brută, costul orar al forţei de muncă a urcat în trimestrul al doilea cu 6,53% faţă de primele trei luni ale anului şi cu 7,04% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.