Prin această mişcare, Orange vrea să pună la punct o alternativă la liderii americani din sectorul de cloud computing. Orange deţine 44,4% din acţiunile Cloudwatt, alături de Thales 22,2% şi Caisse des dépôts et consignations (CDC) 33,3%.
‘Cloudwatt dispune astăzi de toate atuurile necesare pentru a răspunde la toate provocările de ordin comercial. În acest context, şi printre opţiunile avute în vedere pentru a asigura această nouă fază de dezvoltare, Orange ar putea achiziţiona totalitatea acţiunilor Cloudwatt şi toţi salariaţii’, a explicat grupul francez de telefonie într-un comunicat.
Pentru a contribui la dezvoltarea segmentului de cloud computing, statul francez a sprijinit în 2012, via CDC, crearea a două companii, Cloudwatt şi concurentul său direct Numergy. Însă rezultatele financiare înregistrate de Cloudwatt au fost sub aşteptări, în doi ani (2012-2013) pierderile cumulate s-au ridicat la 33 de milioane de euro pentru o cifră de afaceri de doar 100.000 de euro în 2013.
Cloud computing permite accesul în siguranţă la resursele informatice de la distanţă oferind astfel noi soluţii pentru a stoca cantităţi mari de date sau a utiliza un software fără a fi nevoite să fie instalat pe calculatorul personal. Această piaţă care cunoaşte o creştere puternică este dominată de giganţi americani precum Amazon şi Google.
Grupul Orange, cunoscut anterior sub numele de France Telecom, avea la finele anului trecut 236,3 milioane clienţi la nivel mondial, dintre care 178,5 milioane erau abonaţi la serviciile de telefonie mobilă. Pe piaţa din România, veniturile Orange România s-au majorat, în primele şase luni ale anului, cu 4,5%, până la valoarea de 448,3 milioane de euro, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013. Totodată, datorită investiţiei în reţea, inclusiv în cea mai extinsă acoperire 4G, Orange a ajuns, în primul semestru al anului la 10.384.000 de clienţi, cu aproximativ 184.000 mai mulţi decât la finalul lunii iunie 2013.