Orange şi Vodafone, amendate de ANCOM cu 180.000 de lei pentru modul în care au implementat Roam like at home

Economica.net
22 03. 2018
sorin_grindeanu_2_37248300

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a derulat două investigaţii privind roamingul. O primă anchetă a vizat modificarea, de către Vodafone, a condiţiilor de utilizare a serviciului de roaming.

„În urma unor sesizări venite din partea utilizatorilor, ANCOM a investigat modul în care operatorii aplică regulamentul european Roam like at home în România. Controalele au evidențiat nereguli, așadar am solicitat furnizorilor de servicii de comunicații electronice să remedieze în anumite termene problemele identificate și am aplicat amenzi în valoare de 180.000 de lei”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Cea de-a doua investigaţie s-a referit la aplicarea politicii de utilizare rezonabilă a serviciului de roaming la toţi furnizorii de servicii mobile, respectiv aplicarea suprataxelor autorizate la RCS & RDS, singurul operator din România care a apelat la clauza din regulamentul european ce permite aplicarea unei suprataxe pentru serviciile de roaming.

Investigaţiile ANCOM au pornit de la mai multe sesizări primite din partea utilizatorilor cu privire la modul în care companiile au modificat ofertele comerciale şi termenii şi condiţiile din contracte în urma intrării în vigoare a regulamentului UE privind plafonarea tarifelor de roaming.

„Vodafone a modificat condițiile în care utilizatorii de cartele preplătite pot beneficia de serviciul de roaming, lansând pe piață oferte noi, cu sau fără acces la acest serviciu, însă fără a-i informa în mod corect și complet pe aceștia cu privire la faptul că utilizarea/activarea serviciului de roaming este condiționată, după data de 15 iunie 2017, de achiziționarea unor anumite opțiuni sau de dezactivarea opțiunii naționale.

Mai exact, Vodafone nu a notificat utilizatorii că a modificat, în fapt, nu doar caracteristicile planului tarifar (extraopțiuni) de care beneficiau anterior intrării în vigoare a regulamentului, ci și clauzele contractuale (respectiv Termenii și condițiile generale de utilizare a serviciilor preplătite) referitoare la condițiile în care este furnizat serviciul de roaming. Astfel, operatorul nu a informat utilizatorii despre faptul că acest serviciu va putea fi utilizat doar în condițiile achiziționării unei opțiuni care oferă acces la serviciul de roaming și nici despre faptul că acesta nu poate fi folosit dacă abonatul are activă o opțiune care oferă beneficii exclusiv naționale”, se arată într-un comunicat al ANCOM.

Neregulile constatate au fost sancționate cu amendă în valoare de 30.000 de lei. Autoritatea precizează că Vodafone a remediat problemele identificate înainte de expirarea termenului acordat de 90 de zile.

Mai departe, ANCOM a stabilit că Orange şi Vodafone au aplicat utilizatorilor o politică de utilizare rezonabilă fără ca aceasta să fi fost introdusă în contractele încheiate cu utilizatorii pe bază de abonament, respectiv, în Termenii și condițiile generale de utilizare în cazul posesorilor de cartele preplătite.

Astfel, ANCOM a aplicat operatorilor Orange și Vodafone câte o amendă în valoare de 50.000 de lei pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabilă în contractele încheiate cu utilizatorii de servicii de telefonie mobilă pe bază de abonamente. Vodafone a mai fost sancționat cu o amendă în valoare de 50.000 de lei pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabilă în Termenii și condițiile generale de utilizare a cartelelor preplătite.

În concluzie, Vodafone a fost amendată, per total, cu 130.000 de lei, iar Orange cu 50.000 de lei, pentru neregulile găsite de ANCOM în ceea ce priveşte politicile de roaming.

De la începutul anului 2017 și până în prezent, ANCOM a efectuat 114 acțiuni de control la furnizorii de servicii de telefonie, fiind emise 46 de notificări și aplicate 29 de avertismente și 19 amenzi în cuantum total de 480.000 lei. În afara neregulilor constatate în aplicarea Roam like at home, alte abateri frecvente au privit şi portabilitatea numerelor de telefon, fiind aplicate în acest sens amenzi în valoare de 285.000 de lei.

Vodafone România a înregistrat, în anul 2016, venituri de 3,7 miliarde de lei şi un profit net de 189,3 milioane de lei, potrivit datelor disponibile public în portalul Ministerului Finanţelor.

Orange România a avut, în acelaşi an, venituri de 5 miliarde de lei şi un profit net de 383,5 milioane lei.