Două oraşe din Italia şi şase din SUA au fost scoase la vânzare
Informaţii despre astfel de tranzacţii apar tot mai des în ultima perioadă, însă achiziţia unui orăşel sau a unui sat nelocuit nu este o investiţie sigură, scrie CNBC.
În aprilie, un vietnamez a cumpărat orăşelul Buford, statul Wyoming, pentru 900.000 de dolari. În aceeaşi lună, un cuplu a achiziţionat Wauconda, Washington, pentru 360.000 de dolari. În mai, Courbefy, un sat nelocuit din Franţa, a fost vândut unui fotograf american cu 643.000 de dolari.
O astfel de proprietate nu este, însă, o investiţie lipsită de riscuri. Actriţa Kim Basinger a cumpărat oraşul Braselton, statul Georgia, în 1989 pentru 20 de milioane de dolari, după care l-ar fi vândut în 1994 pentru numai 1 milion de dolari.
Cel mai ieftin oraş de pe listă, Garryowen, Montana, are doar doi locuitori şi poate fi cumpărat la licitaţie pe 15 august. Preţul începe de la 250.000 de dolari. Oraşul a fost construit pe locul unde a început bătălia de la Little Big Horn, din 1876, în care generalul George Armstrong Custer a fost învins şi ucis de forţele unite ale triburilor Lakota, Cheyenne şi Arapaho.
Următorul ca preţ este Frannie, Wyoming. Oraşul părăsit de locuitori poate fi cumpărat întyr-o licitaţie pe eBay. Preţul, care a pornit de la 330.000 de dolari, se află în prezent la 525.000 de dolari şi nu include şi barul oraşului, care este vândut separat.
Satul Valle Piola din Italia, cu 11 clădiri în paragină, inclusiv o biserică din secolul XIII, poate fi cumpărat pentru aproximativ 800.000 de dolari. Satul, situat în Munţii Apenini, este părăsit de 30 de ani.
Orăşelul american Henry River Mill Village, din Carolina de Nord, de asemenea părăsit, are un preţ de 1,4 milioane de dolari. Proprietatea a apărut în această primăvară în flimul „The Hunger Games”.
Tot pentru 1,4 milioane de dolari poate fi cumpărat şi oraşul Pray, statul Motana, cu o istorie de 105 ani, dar numai 8 locuitori. Pray s-a aflat întotdeauna în proprietate privată, iar actualul deţinător este şi primar. Oraşul a fost scos la licitaţie fără succes în iunie şi chiar dacă nu este în prezent pe piaţă, ar putea fi pus la vânzare din nou.
Oraşul Toomsboro, Georgia, cu circa 700 de locuitori, arată precum la începutul secolului al XVII-lea şi poate fi achiziţionat de la actualul proprietar pentru 2,5 milioane de dolari. Cele 28 de proprietăţi scose la vânzare includ clădirea unei bănci, un hotel, mai multe case şi o sală de operă.
Un oraş medieval din Toscana este disponibil pentru 3,1 milioane de dolari, preţ negociabil. Prattaricia este lipsit de locuitori de 50 de ani şi se află în prezent în proprietatea unui ordin religios care a decis să-l vândă pe eBay.
Cel mai scump oraş de pe listă este un oraş fantomă Woodside, statul Utah, scos la vânzare la preţul de 3,9 milioane de dolari. În acest oraş din Vestul Sălbatic ar fi dormit şi renumitul bandit Butch Cassidy. La acest preţ, cumpărătorul primeşte 285 de hectare de teren, un oficiu poştal şi un gheizer vandalizat.