Oraşele din România care trec la energie solară

Economica.net
30 03. 2013
solar_pv_panels_29741000

Mai multe comunităţi din România au în plan investiţii de zeci de mii de euro, mare parte din fonduri europene, pentru a trece la energia solară. La finalizarea proiectelor, locuitorii vor avea şcoli, spitale şi sedii administrative iluminate exclusiv în acest mod. Şi iluminatul public va fi mult mai ieftin având în vedere costurile de producţie mult sub cele actuale. 

Locuitorii Mizilului vor fi printre primii români care vor folosi soarele pentru a-şi diminua cheltuielile cu energia- iluminatul public va fi mai ieftin, la fel ca şi facturile de energie ale şcolilor, spitalelor şi tuturor instituţiilor aflate în subordinea Consiliului Local.  În iunie anul viitor, în zona Aerodromului din Mizil, o centrală fotovoltaică va produce până la 1,735 MWh prin conversia energieie solare. „Procedura de achiziţie publică este în curs de finalizare. Dacă nu vor fi contestaţii, procedura artrebui să se finalizeze în 2 saptămâni. Termenul de finalizare al proiectului este iunie 2014”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Petronela Sturz, responsabila de proiect în cadrul Primăriei Mizil.  Valoarea totală a proiectului (inclusiv TVA) se ridică la 46,4 milioane de euro bani asiguraţi în proporţie de 98% din bani europeni (FEADR) şi bugetul naţional.

Un proiect silimar este în curs de derulare şi în localitatea Topoloveni din judeţul Argeş. Consiliul Local a lansat un anunţ de participare la o licitaţie privind achiziţia, livrarea, instalare şi punere în funcţiune a unei centrale fotovoltaice de producere a energiei electrice din conversia energiei solare. Puterea de vârf a acesteia va fi de 3 MW, urmând să fie instalate 10.714 panouri solare. Valoarea estimată a proiectului finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, Bugetul naţional şi Bugetul local se cifrează la aproximativ 54 de milioane de euro (fără TVA). Centrala ar trebui să fie funcţională în aproximativ un an şi şapte luni de la atribuirea contractului. 

La Arad, Consiliul Judeţean are în plan de mai mulţi ani construirea unui parc fotovoltaic care ar urma să se construiască în zona liberă Curtici- Arad. Autorităţile publice locale aşteaptă însă lansarea programelor Administraţiei Fondului pentru Mediu pentru a putea susţine financiar proiectul. „Avem acest proiect de mai mult timp, dar momentan a rămas în acest stadiu. Aşteptăm lansarea programelor Administraţiei Fondului pentru Mediu”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficiali ai CJ Arad. Între timp, în judeţul  Arad există deja două spitale care folosesc apă încălzită cu panouri solare (Spitalul Clinic Judeţean Arad şi Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Neuropsihic Petriş) investiţia în acest proiectridicându-se la aproximativ 3 milioane de eur, tot din fonduri europene.

În judeţul Gorj, unde investitorii privaţi au „plantat” deja panouri solare pe sute de hectare, va răsări şi o centrală fotovoltaică a primăriei, construită din fonduri comunitare. La Bumbeşti Piţic, primăria va investi într-un parc de panouri solare ce se va întinde pe 5.000 de metri pătraţi. Parcul va avea o putere instalată de 150 KW, iar energia va fi utilizată la unităţile de învăţământ, primărie şi iluminat public, potrivit impactingorj.com.

 Tot în Gorj, Consiliul Judeţean a implementat două proiecte referitoare la panouri solare, ambele finanţate prin „Programul de înlocuire sau de completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană” pentru anul 2009, derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu. Astfel, s-au montat panouri solare la Spitalul de Pneumoftiziologie Dobriţa (Comuna Runcu ), Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu – Jiu (str. Tudor Vladimirescu), Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu – Jiu (str. Progresului) şi şapte complexe de îngrijire a copiilor şi bătrânilor din judeţ . Valoarea proiectelor a fost de aproximativ 7 milioane de lei.

Autorităţile locale din Piatra Neamţ doreau să construiască un parc forovoltaic unde să producă energie în beneficiul municipalităţii.  Valoarea estimativă a investiţiei se cifra la aproximativ 20 milioane de euro, urmând ca banii să fie obţinuţi din fonduri europene. Momentan proiectul este însă în stand-by din lipsa fondurilor necesare asigurării cofinanţării proiectului. „Din lipsa fondurilor proiectul a fost sistat”, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Primăriei Piatra Neamţ.