Orașele din România care se vor bate pe banii europeni pentru tren metropolitan

13 05. 2023
tren cfr 456789876543

Programul Transport 2021 – 2027 prevede alocări totale de aproape 650 de milioane de euro pentru proiecte de metrou și tren metropolitan (Prioritatea 6), din care co-finanțarea UE este de 85%.

Pe lângă fazarea unor proiecte precum Magistrala M6 secțiunea 1 Mai – Tokyo, sunt prevăzute proiecte noi precum Magistrala M5 Eroilor – Iancului, precum și achiziția de material rulant nou pentru metrou.

La capitolul tren metropolitan, este prevăzută zona București – Ilfov, în vreme ce alte zone urmează să beneficieze de fonduri în funcție de prioritizare și de gradul de maturitate al proiectelor, bazat pe principiul „primul venit, primul servit”. Zonele vizate sunt: Cluj – Napoca, Iași, Brașov și Timișoara.

Pasionații de infrastructură apreciază că acordarea fondurilor după „principiul primul venit, primul servit” ar putea fi cea mai bună strategie, având în vedere eșecul accesărilor din cauza anulării de licitații sau nefinalizării la timp a documentațiilor.

Primăria Cluj – Napoca a atribuit în 2020 asocierii SWS ENGINEERING SPA – SYSTRA – METRANS ENGINEERING SRL contractul pentru „Servicii de elaborare Studii de Pre-Fezabilitate, Fezabilitate, impact asupra mediului şi evaluarea strategică adecvată pentru obiectivul de investiţii „Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida”- etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj : Magistrala I de Metrou şi Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și a studiilor conexe viitoarelor obiective de investiții”.

Pentru trenul metropolitan din Cluj, se propunea implementarea unui sistem de transport rapid care să acopere întregul coridor feroviar cuprins între halta Nădășel și stația Bonțida, pe o lungime de aproximativ 43 km.

La Iași, se discuta despre o asociere între Primăria Municipiului Iași. Consiliul Județean Iași și Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA în vederea realizării proiectului trenului metropolitan. De asemenea, era în plan un protocol cu cinci comune din jurul orașului Iași, potrivit Agerpres.

La Brașov, au fost mai multe tentative eșuate de contractare a studiului de fezabilitate necesar proiectului „Tren Metropolitan”. În prezent, este în desfășurare o licitație pentru servicii de elaborare plan investițional. Scopul acestei achiziții este de a sprijini Asociația Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov în rafinarea ideii investiționale într-un proiect de tren metropolitan (TM) în zona metropolitană Brașov și posibil în exteriorul acesteia (aria de influență).

La Timișoara, Consiliul Județean lansase o licitație pentru realizarea studiului de fezabilitate al centurii feroviare a municipiului Timișoara. Procedura a fost însă anulată, deși fuseseră depuse trei oferte.

În competiția pentru trenul metropolitan ar putea intra și alte orașe față de cele menționate mai sus. Primarul Constanței, Vergil Chiţac, a spus că a primit de la Ministerul Transporturilor un document prin care i se cere să își exprime interesul pentru un astfel de proiect, un tren metropolitan.

Conform informațiilor din SEAP, și orașul Bacău pare interesat de implementarea unui proiect de tren urban. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bacău a contractat servicii ce vizează, printre altele, studiu de trafic pentru tren urban.