Oraşul în care trăiesc 270.000 de oameni în cel mai cumplit frig
Iuncker avea să înţeleagă mai târziu de ce avea nevoie de aceste două lucuri atât de esenţiale într-un loc ca Siberia. Acesta mărturisit că în oraş este foarte frig, iar aparatul foto se blochează din cauza gerului. În plus, o provocare a fost şi ceaţa constantă care ascundea peisajul.
Yakutsk, un oraş îndepărtat din estul Siberiei, este cel mai friguros oraş din lume cu atât de mulţi locuitori. Aflat la 1840 de km depărtare de Irkoustk şi la 5.000 de km de Moscova, oraşul fondat de cazaci în 1632, impune locuitorilor aspre condiţii de viaţă. Dar, chiar şi-aşa, oraşul are 270.000 de locuitori, adică un sfert din întrega populaţie din Siberia. Iarna, temperaturile coboară la minus 40 grade Celsius, dar cea mai mică temperatură înregistrată vreodată a fost de minus 64 de grade Celsius, scrie publicaţia The Time.
Yakutsk este un important centru pentru extracţia diamantelor şi furnizează o cincime din producţia mondială de minerale preţioase. De asemenea, alte industrii importante în acest oraş sunt cea alimentară, cea a producţiei de cherestea, a tăbăcăriei şi până la fabricile care produs materiale de construcţie. Institutul Permafrost analizează soluţii la problemele seriaose şi costisitoare asociate construcţiei de clădiri pe solul îngheţat. Solul din Yakutsk este în permanenţă îngheţat, ceea ce face ca dezvoltările mari sp fie complexe şi periculoase. În plus, copii din întreaga Siberie vin aici la Teatrul de Stat, Operă şi Balet Suorum Omollona, pentru a studia dansul la această renumită şcoală de balet.
Foto credit: Steeve Iuncker – Agence VU