Update: Guvernul a alocat 175 de milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor pentru pregătirea anului şcolar

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru alocarea din fonduri externe nerambursabile a 175 de milioane de euro pentru achiziţia de echipamente şi materiale sanitare în vederea începerii noului an şcolar, a declarat, luni, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la finalul şedinţei Executivului.
Economica.net - lun, 24 aug. 2020, 15:59
Update: Guvernul a alocat 175 de milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor pentru pregătirea anului şcolar

Potrivit acestuia, 100 de milioane de euro se vor folosi pentru achiziţia de tablete şi dispozitive electronice pentru învăţământ online pentru aproximativ 500.000 de elevi, iar 50 de milioane de euro vor fi fonduri pentru acoperirea cheltuielilor legate de achiziţia materialelor de protecţie sanitară şi medicală – măşti şi dezinfectanţi în şcoli.

Totodată, 25 de milioane de euro vor alocate pentru achiziţia de containere sanitare mobile care vor beneficia, în acelaşi timp, de o finanţare de 5.000 de euro/container pentru racordul la infrastructura de apă şi canalizare. „Practic, vorbim de un număr de 5.000 de containere sanitare care vor permite la începerea anului şcolar să asigure necesităţile din punct de vedere sanitar pentru elevi, respectiv toalete, chiuvete, apă curentă pentru igienizarea şi pentru asigurarea necesităţilor, din punct de vedere sanitar, ale elevilor”, a explicat Dancă.

El a precizat că pentru aceste fonduri pot aplica autorităţile locale, inspectoratele şcolare judeţene şi unităţile şcolare, individual sau în parteneriat.

„Pot cere decontarea cheltuielilor efectuate pe aceste categorii de obiective începând din luna octombrie, important, însă, este că este permisă decontarea cheltuielilor pentru aceste categorii de achiziţii efectuate începând cu 1 august. Practic, autorităţile locale care au achiziţionat tablete pentru elevi, dispozitive electronice pentru învăţământul online, măşti, materiale de protecţie sanitară, care au efectuat deja aceste achiziţii începând cu data de 1 august, sunt eligibile pentru decontarea acestor cheltuieli şi pot depune cererea pentru finanţarea lor de către Ministerul Fondurilor Europene începând din luna octombrie. Este o ordonanţă extrem de importantă pentru asigurarea în condiţii cât mai bune a începerii noului an şcolar”, a afirmat Ionel Dancă.

Știrea inițială

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă prin care se alocă suma de 175 de milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor făcute de autorităţile locale, de unităţile şcolare pentru pregătirea anului de învăţământ în contextul pandemiei de COVID-19, relatează Agerpres.

„Va trebui să realizăm pentru adoptare, în urma avizului Consiliului Legislativ, două ordonanţe de urgenţă. Prima (…) este ordonanţa de urgenţă prin care se alocă suma de 175 de milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor făcute de autorităţile locale, de unităţile şcolare pentru pregătirea anului şcolar. Este actul normativ prin care decontăm cheltuieli pentru achiziţionarea de tablete pentru elevi, decontăm cheltuielile pentru echipamente de protecţie, măşti şi alte echipamente de protecţie, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice care au nevoie”, a precizat Orban, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Potrivit şefului Executivului, este vorba despre cheltuieli necesare pentru pregătirea şcolilor, astfel încât să fie diminuat riscul de transmitere a SARS-CoV-2.

„Aici solicit Secretariatului General transmiterea de urgenţă la Monitorul Oficial, să apară în cursul zilei de astăzi. De asemenea, doamnă vicepremier, vă solicit să avem şedinţă cu reprezentanţii asociaţiilor autorităţilor locale, cu asociaţia municipiilor, oraşelor, comunelor, împreună cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei pentru a stabili în detaliu măsurile care trebuie luate pentru pregătirea anului şcolar”, a completat prim-ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Aproape 200 de kilometri de autostradă şi drum expres inauguraţi în 2024. Peste 100 km sunt pe Autostrada Moldova A7
Aproape 200 de kilometri de autostradă şi drum expres inauguraţi în 2024. Peste 100 km sunt pe Autostrada Moldova A7
România a dat în circulaţie în 2024, până în prezent, aproape 132 de kilometri de autostradă şi drum expres şi promite până la finele anului să mai inaugureze peste 57 kilometri,......
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Inaugurarea lotului 2 se amână pentru primăvara anului viitor
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Inaugurarea lotului 2 se amână pentru primăvara anului viitor
Lotul 2 Mizil - Pietroasele (28,35 km) al A7 Ploiești - Buzău va fi dat în trafic în primăvara anului viitor, au spus ...
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 4,1% în primele zece luni din 2024. Cel mai mare declin l-au avut rezidențialele, -23%
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 4,1% în primele zece luni din 2024. Cel mai mare declin l-au avut rezidențialele, ...
Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 4,1%, în primele zece luni ale anului, comparativ ...
Fondurile UE vor putea fi folosite pentru finanţarea redresării în urma dezastrelor naturale
Fondurile UE vor putea fi folosite pentru finanţarea redresării în urma dezastrelor naturale
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat marţi două noi acte legislative care vor oferi ...