Orban a cerut poliției să susțină DSP-urile pentru identificarea contacţilor pesoanelor infectate cu noul coronavirus

Economica.net
21 07. 2020
snapshot_75888800

„Am solicitat poliţiei să susţină direcţiile de sănătate publică în identificarea rapidă a persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate, astfel încât să se dispună într-un termen cât mai scurt posibil măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare în cazul în care acest lucru este solicitat de cetăţean”, a declarat Ludovic Orban la finalul videoconferinţei cu prefecţii pe tema gestionării crizei sanitare, după intrarea în vigoare a Legii carantinării şi izolării.

Premierul a adăugat că a cerut, de asemenea, Poliţiei să reia controalele prin care să se asigure că persoanele pentru care s-a dispus izolarea sau carantinarea respectă măsura impusă de către autorităţile sanitare.

Totodată, a subliniat Orban, direcţiile de sănătate publică vor trebui „de urgenţă” să emită toate deciziile pentru persoanele diagnosticate cu noul coronavirus care „fie nu s-au internat în spital în urma diagnosticului, fie au ieşit la cerere din spital înainte de a fi vindecate”.

„Este vorba de peste 4.500 de persoane pozitive pentru care în perioada de până la adoptarea legii nu am avut temei pentru a dispune izolarea, evaluarea stării de sănătate şi tratamentul fie în cadrul unităţilor spitaliceşti, fie la domiciliu, în cazul celor care nu prezintă simptome evidente”, a precizat el.

Premierul a punctat şi necesitatea accelerării anchetelor epidemiologice privitoare atât la cazurile diagnosticate pozitiv până în prezent, cât şi la persoanele care urmează să fie diagnosticate.

„Este foarte important să se emită deciziile administrative prin care să se dispună izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile pentru orice persoană care a intrat în contact cu persoane care au fost diagnosticate ca fiind pozitive, infectate cu coronavirus”, a spus Orban.

Şeful Executivului a solicitat, totodată, tuturor instituţiilor cu atribuţii de control sub coordonarea prefecţilor „intensificarea acţiunilor de control, mobilizarea tuturor angajaţilor care au atribuţii de control pentru a-şi intensifica prezenţa în teren şi pentru a-i sancţiona pe aceia care nu respectă legea şi regulile de protecţie sanitară impuse prin actele normative care au fost emise de guvern, de ministere, agenţii şi de alte autorităţi ale administraţiei centrale”.