Update: Raluca Turcan a anunțat că Guvernul a prelungit starea de alertă pentru încă 30 de zile

Economica.net
15 07. 2020
raluca_turcan_67314600

„Am adoptat în şedinţa de Guvern o hotărâre cu prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, iar această decizie este necesară pentru că avem o creştere a numărului de infectări şi o creştere a numărului de decese. Această prelungire a stării de alertă nu vine nici cu restricţii noi, dar, din nefericire, nici cu măsuri noi de relaxare aşa cum ne-am fi dorit pe domeniile care au rămas încă afectate”, a precizat Turcan.

În context, ea a menţionat elementele care au determinat prelungirea stării de alertă.

„În momentul de faţă avem 7.856 de cazuri active, iar în 14 zile, intervalul în care se face această evaluare de către specialişti în privinţa direcţiei în care mergem cu măsurile de relaxare, ne arată că există o răspândire comunitară a virusului, că avem o creştere a numărului de cazuri, că acest virus are un caracter intracomunitar. Avem, evident, şi câteva focare foarte severe, cum ar fi Galaţi, Prahova, Dâmboviţa, Vâlcea, şi avem şi o evoluţie în creştere a numărului de cazuri la Terapie Intensivă. Toate aceste elemente ne fac, în momentul de faţă, să prelungim starea de alertă (…). Şi, în paralel, să venim în Guvern cu măsurile de redresare şi relansare economică pentru România, astfel încât acolo unde activităţile sunt afectate, oamenii, fie că vorbim de angajatori sau de angajaţi, să simtă sprijinul Guvernului, pentru a crea acest motor de dezvoltare economică de care ţara are nevoie, motor care constă în investiţii private, în investiţii publice, în concentrarea eforturilor pe educaţie, sănătate, inclusiv partea de cultură, profund afectată pe partea de evenimente, şi să folosim fondurile europene ca o sursă complementară extrem de utilă şi benefică în această perioadă”, a afirmat ea.

Ea a făcut apel la respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

„Acestea nu sunt invenţii şi românii, dacă privesc un pic cu atenţie spaţiul public, o să vadă că aceiaşi oameni care îndeamnă la nerespectarea regulilor de protecţie sanitară. Sunt oameni care spun, pe de-o parte, că virusul nu există, iar pe partea cealaltă acuză Guvernul de creşterea numărului de cazuri de infectări. E un nonsens din partea celor care blochează tot setul de măsuri de sănătate publică pe care Guvernul Orban le implementează”, a susţinut vicepremierul.

Știrea inițială

Guvernul va aproba, miercuri, proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de alertă, premierul Ludovic Orban precizând că, practic, nu va fi introdusă nicio restricţie nouă şi se va păstra „acelaşi dispozitiv”.

„Avem proiectul privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. (…) Practic, nu introducem nicio restricţie nouă, păstrăm acelaşi dispozitiv”, a afirmat Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a precizat că proiectul a derulat toată procedura legală.

„Am derulat toată procedura legală, am avut întâlniri cu grupul tehnico ştiinţific şi s-a realizat, împreună cu Centrul naţional de comandă şi conducere a intervenţiei, nota de fundamentare, de motivaţie – de ce trebuie prelungită starea de alertă şi a măsurilor care trebuie implementate, iar proiectul de hotărâre a fost aprobat în cadrul CNSU şi urmează să supunem spre aprobare proiectul de Hotărâre în Guvern”, a spus Arafat.

El a spus că din forma iniţială a fost scoasă din anexa 3, textul referitor la izolare şi carantinare.

Acest text va fi reintrodus după adoptarea legii privind izolarea şi carantinarea, a precizat Ludovic Orban.

„Până se aprobă legea va trebui să scoatem din anexa 3 – textul cu izolarea şi carantinarea, şi îl introducem imediat după intrarea în vigoare a legii, o să facem o şedinţă de Guvern extraordinară. Că avem un anumit temei legal în legea 55 art. 5, numai că în decizia CCR există o referire la procedurile prin care se realizează deciziile de izolare şi carantinare. Şi să nu avem niciun fel de discuţie pe tema asta. Prefer să aşteptăm votarea legii, promulgarea de către preşedinte, publicarea în Monitorul Oficial, intrarea în vigoare a legii şi, imediat, vom face o şedinţă de Guvern pentru a reintroduce în anexa 3 măsura izolării şi carantinării”, a precizat premierul.