Prezent la Arad, la semnarea unor contracte de finanţare din fonduri europene în domeniul sănătăţii, şeful Executivului a precizat că „investiţiile trebuie să vizeze atât infrastructura de sănătate, cât şi dotarea nu numai a spitalelor, ci şi a cabinetelor medicilor de familie şi a cabinetelor medicilor specialişti care lucrează în ambulatoriu”.
„Vom avea fonduri de peste patru miliarde de euro, care vor fi destinate investiţiilor în sănătate. Aici, toate instituţiile, toate structurile din sistemul de sănătate trebuie să fie pregătite să genereze proiecte pentru a putea absorbi aceste fonduri europene, care vor fi extrem de mari şi vor trebui utilizate. Până la urmă, scopul nostru este să îmbunătăţim calitatea serviciilor medicale pe care le furnizăm către oameni, să avem grijă mai bine de sănătatea oamenilor, să asigurăm condiţii mai bune de prevenţie, de diagnosticare, de tratare pentru cetăţeni şi să asigurăm, în mod evident, condiţii mult mai bune de muncă pentru cadrele medicale: medici, asistenţi şi alte categorii de angajaţi”, a afirmat Orban.
De asemenea, el a vorbit de necesitatea întăririi capacităţii direcţiilor de sănătate publică de a interveni în situaţii de criză sanitară.
„S-a văzut foarte clar că, o lungă perioadă de timp, direcţiile de sănătate publică au fost uitate şi au fost tratate ca o „Cenuşăreasă” a sistemului public, dar s-a văzut cât de importante sunt şi cât de necesare. Aici va trebui să facem investiţii masive în digitalizare, investiţii masive în pregătirea personalului, în recrutarea personalului, pentru că, din păcate, direcţiile de sănătate publică au fost subdimensionate şi lipsite de un personal care să aibă cu adevărat capacitatea de a face faţă provocărilor”, a adăugat Ludovic Orban.