„Astăzi se încheie starea de urgenţă instituită prin Decretul preşedintelui României (…) În toată această perioadă de 60 zile în care preşedintele ne-a oferit prin Decretul de instituire a stării de urgenţă toate instrumentele necesare am putut să facem faţă acestei provocări neaşteptate şi care ne-a pus la grea încercare. Astăzi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va declara starea de alertă în cadrul situaţiei de urgenţă provocată de epidemia de coronavirus. Tot astăzi, odată cu declararea stării de alertă, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viaţa şi sănătatea românilor. Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate şi vor fi stabilite în baza OUG 21 care reglementează situaţiile de urgenţă, răspunsul autorităţilor la situaţiile de urgenţă şi care stabilesc starea de alertă”, a declarat Ludovic Orban, joi, în cadrul şedinţei de Guvern.
Premierul a punctat: „Nimic nu ne va împiedica să luăm toate măsurile necesare pentru a putea să facem faţă în continuare provocării generate de această epidemie”.
„Toate măsurile necesare vor fi adoptate de Comitetul Naţional de Situaţii de Urgenţă şi, de asemenea, vă solicit tuturor miniştrilor să emiteţi, împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi, de asemenea, cu colaborarea Consiliului de suport tehnico-ştiinţific care fundamentează deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, toate ordinele privind normele de sănătate, de securitate a muncii care trebuie respectate în toate activităţile, atât pentru activităţile pentru care nu au existat restricţii până acum şi unde este necesară impunerea acestor norme, cât şi în domeniile pentru care se ridică restricţiile”, a afirmat Orban.
El a detaliat domeniile unde se vor aplica noile reguli.
„Este vorba de regulile privitoare la circulaţia în mijloacele de transport public, este vorba de regulile privind funcţionarea spaţiilor comerciale, regulile privind funcţionarea hotelurilor, regulile privind funcţionarea frizeriilor, coaforurilor şi tuturor categoriilor de activităţi pentru care se ridică restricţiile şi unde este necesară o reglementare foarte serioasă a măsurilor de sănătate publică pentru protejarea cetăţenilor români”, a declarat Orban.
Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, că îşi va asuma conducerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, urmând să fie secondat de trei vicepreşedinţi, scrie Agerpres.
El a precizat că decizia a fost luată pentru a întări autoritatea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
„Vreau să vă anunţ că împreună cu Ministerul Afacerilor Interne am luat decizia, pentru a întări autoritatea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, să modificăm Ordonanţa 21 şi să îmi asum, în calitate de prim-ministru, conducerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, sigur, secondat de trei vicepreşedinţi”, a informat Orban, în debutul şedinţei de Guvern.
Vicepreşedinţi urmează să fie ministrul Afacerilor Interne, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi şeful Departamentului de Situaţii de Urgenţă.