Orban: Discuţiile ne permit să spunem că vom putea organiza secţii de votare în străinătate

Economica.net
02 11. 2020
catalonia_spain_election_33098800_54078700

„Suntem într-o comunicare permanentă cu toate ţările pentru organizarea secţiilor de vot. Deocamdată, deşi asistăm la un val epidemic îngrijorător în toată Europa, discuţiile pe care le avem ne permit să spunem că vom putea organiza secţii de votare. Toate datele vor fi prezentate când se vor termina toate discuţiile. (…) Când vom avea date certe cu privire la secţiile de votare care se organizează în fiecare ţară, aceste date vor fi făcute publice. Posibil, în anumite ţări să fie redus numărul de secţii de votare. E posibil în alte ţări să se permită organizarea secţiilor de votare doar la sediile misiunilor diplomatice – ambasade, consulate sau alte sedii care sunt ale unor instituţii ale statului român. Vom avea o imagine foarte clară şi, când avem toate datele, Ministerul de Externe le va face publice”, a explicat Orban la sediul PNL.

El a arătat că în toate ţările s-au organizat alegeri la termen, întrebat dacă alegerile parlamentare din 6 decembrie vor fi organizate şi în situaţia în care se va ajunge la 10.000 de infectări cu noul coronavirus pe zi.

„Avem exemplul SUA, unde se organizează alegerile prezidenţiale, avem exemplul Franţei, unde s-au organizat alegeri locale, avem exemplul, Republicii Moldova, unde sunt organizate alegeri prezidenţiale. În Polonia au fost organizate alegeri prezidenţiale. Democraţia înseamnă votul oamenilor. Mandatul actualului Parlament expiră în data de 20 decembrie. România are nevoie ca cetăţenii să aleagă un nou Parlament, ca cetăţenii să îşi poată exprima voinţa actuală şi cetăţenii au dreptul la un Parlament care să reprezinte opţiunile politice actuale ale românilor. (…) Menţinerea actualului Parlament înseamnă că, în continuare, în funcţia de Avocat al Poporului va rămâne Renate Weber, în fruntea Curţii Constituţionale va rămâne unul ca Dorneanu, în fruntea Consiliului Legislativ va rămâne unul ca Florin Iordache. Asta înseamnă a menţine actualul Parlament. În fiecare săptămână, actualul Parlament produce noi şi noi acte normative care riscă să ducă România spre prăpastie, care riscă să determine un colaps economic al României. Atâta lipsă de responsabilitate cum există în majoritatea dominată de PSD în ultimele luni de zile nu a existat niciodată în istoria postdecembristă a României. Este vital pentru România ca mandatul actualului Parlament să înceteze la termenul constituţional care este stabilit”, a spus Orban.

El a amintit de proiectul de lege al PNL privind introducerea votului electronic şi despre faptul că majoritatea PSD din actualul Legislativ a respins iniţiativa legislativă.

Preşedintele PNL a mai arătat va fi făcută o campanie electorală de la om la om, însă cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.

„Vom duce o campanie pozitivă, care se va desfăşura de la om la om, vom transmite toate proiectele noastre, toate obiectivele pe care le urmărim în următorii 4 ani de zile şi vom prezenta care sunt atuurile PNL în această campanie. (n.r. Campania) se va desfăşura cu respectarea regulilor care deja sunt prevăzute. (…) Am redus numărul de persoane pentru adunări publice. Am redus numărul de activişti care însoţesc candidaţii, echipele de campanie care participă la acţiunile de campanie. Sigur, menţinem toate regulile legate de obligativitatea portului măştii, obligativitatea pentru fiecare candidat şi pentru fiecare om din echipa de campanie de a respecta cu stricteţe regulile de protecţie sanitară”, a spus Orban.