Orban: După 2014 vrem organisme intermediare private şi implicare bancară în fonduri UE
Orban a făcut aceste declaraţii în contextul unei referiri la cadrul financiar 2014-2020, în condiţiile în care în prezent se poartă negocieri la nivel european privind alocările financiare pentru această perioadă.
„Este absolut sigur este că banii vor putea fi cheltuiţi mult mai greu decât în momentul de faţă. Riscurile vor fi mult mai mari pentru că vor exista condiţii ex-ante, ex-post şi condiţii macroeconomice care vor obliga statele membre să respecte foarte strict prevederile pactului de stabilitate şi creştere pentru a evita riscul de suspendare sau de pierdere de fonduri alocate”, a spus Orban.
El a adăugat că există lecţii pe care autorităţile române le-au învăţat din actuala experienţă legată de cadrul financiar 2007-2013, una dintre ele fiind necesitatea unei coordonări cât mai stricte în tot ceea ce înseasmnă proces de gestionare a fondurilor comunitare.
„O a doua chestiune este că va trebui să organizăm un cadru instituţional mult mai flexibil decât în prezent, iar în acest cadru va trebui ca reprezentanţi ai sectorului privat – fie că vorbim de sectorul bancar sau de mediul de afaceri – să preia anumite responsabilităţi privind gestionarea unor etape întregi sau a unor procese de gestiune a fondurilor comunitare. După părerea mea prezenţa unor organisme intermediare integral, sută la sută private, este o condiţie absolut necesară”, a spus Orban.
El a precizat, ulterior, că nu este vorba despre actualele organisme intermediare, dar şi că deocamdată este vorba doar despre o propunere pe care intenţionează să o facă pentru cadrul financiar 2014-2020.
El a mai spus că privatizarea nu se va referi la autorităţile de management.
„Nu poţi merge cu autorităţi de mangement private, dar prin privatizarea organismelor intermediare multe dintre dificultăţile autorităţilor de management vor fi înlăturate. Nu vor fi privatizate organismele intermediare care există în prezent, va trebui reorganizat cadrul instituţional şi chiar să înlocuim anumite organisme intermediare cu organisme private (…) În ceea ce priveşte perioada care va încep în 2014 intenţia noastră este să oferim spre licitaţie activitatea unor organisme intermediare pe anumite programe operaţionale şi în mod cert cred că băncile vor fi interesate să participe la aceste licitaţii şi să le câştige pentru că este clar că vor putea să existe beneficii importante şi pentru ele”, a mai spus ministrul.
Pe de altă parte, referindu-se la necesitatea unei prezenţe crescute a sectorului bancar în procesul de gestionare a fondurilor comunitare, ministrul a spus că acesta este absolut esenţială.
El a adăugat că a avut discuţii cu reprezentanţi ai sectorului bancar, cărora le-a cerut „în mod insistent o implicare mai mare” şi a precizat că a vut chiar marţi o primă reacţie din partea Asociaţiei române a Băncilor.
Solicitat să ofere detalii despre ofertele pe care le va face băncilor, ministrul a spus că până în 2013 nu există prea multe opţiuni. „Dar credem că, având în vedere contextul general şi situaţia existentă la nivel bancar, ar trebui să se vină cu oferte speciale destinate benficiarilor de fonduri comunitare. Am constatat că, cu foarte mici excepţii, au fost prezentate asemenea pachete, dar ele erau absolut identice cu cele oferite pentru alţi beneficiari”, a spus Orban.
El a explicat pentru a exemplifica ce ar presupune o astfel de implicare a sistemului bancar, că ar fi vorba despre dobânzi favorabile având în vedere că este vorba despre nişte fonduri care există deja. Vor câştiga şi băncile şi beneficiari şi statul pentru că este vorba până la urmă de dezvoltarea societăţi româneşti