Update: CNSU a adoptat Hotărârea Nr. 51, în care se stipulează că masca devine obligatorie la o incidență de peste 1,5 la mie

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, luni seară, Hotărârea nr. 51, prin care propune portul obligatoriu al măştii de protecţie în localităţile din judeţele unde rata infectării cu noul coronavirus depăşeşte 1,5 la mia de locuitori, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, relatează Agerpres.
Economica.net - lun, 02 nov. 2020, 16:02
Update: CNSU a adoptat Hotărârea Nr. 51, în care se stipulează că masca devine obligatorie la o incidență de peste 1,5 la mie

„Prin această Hotărâre (…) a fost propusă modificarea valorii ratei de incidenţă cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile de la care este obligatorie purtarea măştii în toate spaţiile publice deschise, în sensul reducerii acesteia de la 3 la 1,5/1.000 de locuitori. CNSU propune ca purtarea măştii de protecţie să fie obligatorie în toate localităţile din judeţele în care incidenţa depăşeşte 1,5/1.000 de locuitori, iar în judeţele în care rata de incidenţă este mai mică de 1,5 purtarea măştii să fie obligatorie la nivelul localităţilor unde incidenţa depăşeşte 1,5/1.000 de locuitori”, se arată în comunicare.

Totodată, prin aceeaşi hotărâre, CNSU a actualizat lista statelor şi zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România.

Știrea inițială:

Premierul Ludovic Orban a declarat că luni, la ora 19.00, va avea loc o nouă reuniune a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul căreia va fi analizată măsura de introducere a portului măştii şi în spaţiile deschise pentru toate judeţele în care se depăşeşte rata de infectare de 1,5 la mie, relatează Agerpres.

„Astăzi o să mai avem la ora 19.00 o reuniune a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. La reuniunea CNSU vom actualiza lista ţărilor şi măsurile care se impun în funcţie de evoluţia indicelui de răspândire. De asemenea, CNSU va analiza propunerea de introducere a portului măştii şi în spaţiile deschise pentru toate judeţele în care se depăşeşte rata de infectare de 1,5 la mie. Asta va fi o propunere din partea CNSU, ea trebuie transpusă în Hotărâre de Guvern. Din cauză că sunt plecat mâine şi poimâine în vizită oficială în statul Israel, vom face şedinţă de Guvern joi şi, cel mai probabil, joi vom adopta modificarea la hotărârea privind starea de alertă”, a declarat Ludovic Orban, luni, la plecarea de la sediul MAI, unde a participat la videoconferinţa organizată de Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, împreună cu comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi prefecţii.

Premierul a explicat că în cadrul videoconferinţei cu prefecţii şi celelalte instituţii de la nivel judeţean implicate în lupta anti COVID s-a făcut o evaluare a situaţiei la zi, context în care a transmis şi câteva mesaje.

„Am transmis câteva mesaje foarte simple, întărirea în continuare a activităţii Direcţiilor de Sănătate Publică, în special în ceea ce priveşte pregătirea de noi paturi în secţii de terapie intensivă, cât şi în ceea ce priveşte activitatea de realizare a anchetelor epidemiologice pentru a finaliza cât mai rapid anchetele epidemiologice pentru persoanele care au fost diagnosticate pozitiv, astfel încât în termen de maxim 24 de ore să se poată dispune izolarea persoanelor care au intrat în contact cu persoanele care au fost diagnosticate ca fiind infectate cu COVID”, a declarat Orban.

El a adăugat că a cerut „o mai bună organizare a interacţiunii cu publicul” la nivelul fiecărei Direcţii de Sănătate Publică.

„Luarea mai fermă a deciziilor legate de instituirea carantinei în localităţi cu o depăşire semnificativă a indicelui de 3 la mie”, a completat Orban.

De asemenea, a spus premierul, discuţiile au vizat implementarea unor măsuri care au fost decise la prelungirea stării de alertă.

„Accentul pus pe telemuncă sau muncă la domiciliu, astfel încât să reducem aglomeraţiile din transportul public. De asemenea, am solicitat prefecţilor, împreună cu Inspectoratele Teritoriale de Muncă, să discute cu agenţii economici, în special cu marii angajatori, astfel încât să asigure decalarea programului de începere, pentru a reduce aglomeraţia de pe mijloacele de transport prin începerea la ora 8.00, la ora 9.00, la ora 10.00, la ore diferite, astfel încât fluxurile pe mijloacele de transport să fie împărţite pe mai multe intervale orare, acest lucru putându-se realiza prin ceea ce am hotărât deja, în HG privind prelungirea stării de alertă, şi anume instituirea programului de lucru diferenţiat pentru diferite categorii de angajaţii „, a declarat Orban.

Şeful Executivului a precizat că a solicitat în mod expres Poliţiei de Circulaţie şi ISCTR să intensifice controalele, în special referitor la transportul interjudeţean şi cel intrajudeţean, acolo unde există semnale că nu se respectă măsurile de protecţie sanitară de către anumite firme.

„De asemenea, am solicitat prefecţilor să comunice cu primarii pentru impunerea unor decizii legate de autorizaţiile de funcţionare pentru acele activităţi economice în care nu se respectă măsurile de protecţie sanitară. Autorizaţiile de funcţionare sunt emise de primării şi primăriile au capacitatea de a putea suspenda o perioadă de timp autorizaţiile acolo unde nu se respectă în mod evident măsurile de protecţie sanitară”, a declarat Orban.

Te-ar mai putea interesa și
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile în energia verde. La finalul anului trecut avea 43 de centrale fotovoltaice......
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...