Orban: Eliminarea corecţiei financiare pentru POSDRU este posibilă la sfârşitul lunii iunie

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a afirmat miercuri că este posibilă eliminarea corecţiei financiare pentru programul POSDRU la sfârşitul lunii iunie.
Economica.net - mie, 04 apr. 2012, 11:38
Orban: Eliminarea corecţiei financiare pentru POSDRU este posibilă la sfârşitul lunii iunie

El a afirmat că nu mai sunt probleme de rezolvat în legătură cu plăţile pe POSDRU.

„Este vorba că, în momentul de faţă, este în desfăşurare o misiune de audit şi va mai fi una în mai. După ce se va veni cu rezultatele acestei misiuni de audit va fi posibilă eliminarea acestei corecţii financiare preventive. Deci banii nu se pierd. Deocamdată sunt opriţi pentru a fi transmişi la Bruxelles şi ulterior, până la sfârşitul lunii iunie, se va clarifica şi această chestiune legată de corecţia financiară de 10%”, a spus Orban.

Ministrul Afacerilor Europene a remarcat că la nivelul Comisiei Europene a existat înţelegere faţă de demersurile făcute de România privind reluarea plăţilor pentru acest program.

„Drept urmare, s-a putut conveni să mergem pe această formulă – o formulă care este aplicată şi pentru alte programe operaţionale. Vă reamintesc că în luna decembrie, reluarea plăţilor pentru alte cinci programe operaţionale s-a făcut în aceleaşi condiţii”, a explicat ministrul.

El a mai precizat că stadiul absorbţiei fondurilor europene este mic, deoarece banii alocaţi de UE pentru proiecte europene nu au ajuns încă în ţară.

„Au fost cereri de rambursare care au fost transmise CE. Ele au fost aprobate, dar banii n-au intrat în ţară, astfel că, la un moment dat, în cursul lunii martie ajunsesem la o rată de 7,4 în ceea ce priveşte aprobarea sumelor de către CE dar, pe de altă parte, vedeţi că cifrele sunt mai mici pentru că banii încă nu au intrat în ţară”, a spus Orban.

Ministrul a explicat că este posibil ca în contextul în care cererile de rambursare se vor concentra spre sfârşitul anului să nu mai existe bani la bugetul UE care să fie viraţi.

„Tocmai de aceea CE a insistat foarte mult să trimitem cât mai repede cereri de rambursare şi să nu prezentăm cele mai multe cereri la sfârşitul acestui an pentru că altfel vom primi banii abia anul viitor. Deci, sunt dificultăţi la nivelul bugetului UE, astfel încât este probabil ca anumite angajamente să nu poată fi respectate”, a spus Orban.

El a afirmat că nu este vorba de faptul că UE nu mai are bani, ci că sumele prevăzute nu sunt suficiente.

„Pur şi simplu sunt sume prevăzute care nu sunt suficiente. La fel cum se întâmplă şi la noi, cererile de rambursare sunt concentrate spre sfârşitul anului şi atunci sumele sunt foarte mari şi nici anul trecut nu au putut să se plătească toate sumele şi este de aşteptat ca şi anul acesta sumele să fie semnificativ mai mari ca anul trecut”, a spus Orban.

Te-ar mai putea interesa și
Depozitele în lei ale societăților nefinanciare s-au majorat cu 3%, până la 188 miliarde de lei
Depozitele în lei ale societăților nefinanciare s-au majorat cu 3%, până la 188 miliarde de lei
Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 3% (până la 188,038 miliarde lei) faţă de luna precedentă, iar faţă de......
Furt de bijuterii de 300.000 de euro în Paris
Furt de bijuterii de 300.000 de euro în Paris
Standul producătorului de bijuterii Mauboussin, amplasat în cadrul magazinului Le Printemps din estul Parisului, a fost ...
BYD, reduceri cu 11,5% la modele electrice și hibrid
BYD, reduceri cu 11,5% la modele electrice și hibrid
Producătorul gigant chinez de vehicule electrice BYD oferă reduceri până pe 26 ianuarie la două dintre modelele sale ...
Canalul Suez, venituri în scădere din cauza atacurilor asupra navelor comerciale
Canalul Suez, venituri în scădere din cauza atacurilor asupra navelor comerciale
Perturbările din Marea Roşie - o consecinţă a atacurilor maritime ale rebelilor houthi din Yemen - au dus anul acesta ...