„În România, industria auto este industrie vitală pentru dezvoltarea economică a României, industrie care asigură 14% din PIB şi 26% din exporturile României. Este o industrie care creează sute de mii de locuri de muncă. Doar uzinele Dacia Renault, prin angajaţii pe care-i au, prin industria pe orizontală, furnizorii, companiile care furnizează produse, angajează peste 150.000 de oameni. În industria auto, în general, veniturile oamenilor sunt venituri peste medie, permit o viaţă decentă (…)”, a declarat Ludovic Orban, vineri, la finalul vizitei de lucru pe care a efectuat-o la Uzina Dacia de la Mioveni.
Premierul a menţionat că este prima vizită oficială pe care o efectuează la o companie din România, precizând că în discuţiile cu reprezentanţii Dacia Renault a abordat „o problematică foarte variată”.
„În primul rând, necesitatea dezvoltării infrastructurii, pe care noi o resimţim, în egală măsură, ca şi cei din industria auto. Dezvoltarea infrastructurii care să prevadă atât dezvoltarea infrastructurii rutiere, cât şi a infrastructurii feroviare, de asemenea a infrastructurii portuare, astfel încât, practic, toate vânzările realizate de producătorii auto să fie avantajate, nu dezavantajate de modul în care sunt transportate toate produsele”, a declarat Orban.
Premierul a precizat că, în cadrul discuţiilor avute, alături de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, cu reprezentanţi ai managementului companiei şi cu CEO Groupe Renault România, Christophe Dridi, a fost făcută şi o prezentare a stadiului lucrărilor pe cele 5 tronsoane ale autostrăzii Sibiu-Piteşti.
„De asemenea, am discutat şi le-am prezentat celor de la Dacia Renault progresul pe care-l avem legat de drumul expres Craiova-Piteşti, de asemenea, intenţiile noastre privitoare la dezvoltarea infrastructurii de transport pe toate axele”, a spus Orban.
El a precizat că a primit din partea reprezentanţilor companiei „un set de 12 priorităţi în materie de dezvoltare a infrastructurii”.
Premierul a menţionat că o altă temă a discuţiei a vizat continuarea programului „Rabla” şi chiar „o posibilă mărire” a numărului de unităţi care pot fi achiziţionate prin acest program până la 70.000.
Şeful Executivul a precizat că în cadrul întrevederii a fost abordat şi subiectul privind perspectivele de dezvoltare ale industriei auto.
„Industria auto va suferi modificări rapide. Este nevoie de o colaborare foarte apropiată între reprezentanţii industriei auto şi factorii guvernamentali pentru a găsi soluţii comune de adaptare, astfel încât, chiar să fim, dacă este posibil, cu un pas înaintea altora. În acest sens, ca premier, mi-am declarat deschiderea totală pentru a discuta orice fel de proiect de adaptare, orice fel de proiect care poate fi benefic pentru modernizare şi pentru a permite a dezvoltarea industriei auto. De altfel, am şi convenit asupra unui mod de lucru, formarea unui grup de lucru care să ţină legătura cu reprezentanţii industriei auto în mod operativ şi să evalueze periodic toate evoluţiile şi măsurile care sunt necesare pentru a putea realiza o adaptare cât mai rapidă la trendul care există la nivel mondial „, a declarat Ludovic Orban.