„Vom avea în primă lectură ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetului, vor exista creşteri la câteva ministere. În primul rând, Ministerul Sănătăţii, va fi o creştere de cel puţin 1 miliard, care, evident, este o creştere necesară pentru a face faţă creşterii cheltuielilor sistemului de sănătate în lupta anti COVID. De asemenea, vom avea o creştere la investiţii, la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Vom avea, de asemenea, o creştere la Ministerul Agriculturii, unde trebuie să finalizăm plăţile pentru despăgubirea fermierilor ale căror suprafeţe au fost afectate de secetă, de asemenea, să suplimentăm pentru a susţine financiar câteva forme de sprijin ale fermierilor. Sunt principalele creşteri, dar vom avea proiectul de ordonanţă în primă lectură la şedinţa de Guvern de mâine”, a declarat Ludovic Orban, marţi, după participarea la Topul Naţional al Firmelor 2020, întrebat despre rectificarea bugetară anunţată de guvern.
Orban a spus că în cadrul rectificării bugetare anunţată de Guvern va exista „o reconstituire” a Fondului de rezervă al Guvernului cu o sumă necesară pentru „echilibrarea bugetelor locale la final de an”, banii urmând să aibă, însă, o destinaţie clară şi nu să fie alocaţi pe „ochi frumoşi”.
„Va exista o reconstituire a Fondului de rezervă al Guvernului, suma va fi necesară pentru echilibrarea bugetelor locale la final de an. Vă spun de acum care va fi destinaţia, să nu-şi imagineze vreun primar că primeşte bani pe ochi frumoşi pe lucruri care nu sunt necesare. Vom echilibra bugetele locale, astfel încât să asigurăm resursele pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi, pentru cheltuieli de funcţionare pentru care nu au existat, în mod evident, resurse, dacă au avut bani, dar i-au cheltuit pentru alte lucruri, decât pentru cheltuielile de funcţionare, adică plata salariilor şi a cheltuielilor de funcţionare, nu le vom aloca bani. Ci, doar aceia care, într-adevăr, din cauza reducerii veniturilor la bugetul local, nu au avut resurse pentru cheltuieli de funcţionare. De asemenea, acolo, unde, după o analiză, vom constata că aşa este, vom aloca sume de echilibrare pentru cofinanţarea unor proiecte cofinanţate din fonduri europene care riscă să nu poată fi finalizate din cauza incapacităţii autorităţii locale de asigura partea de cofinanţare”, a declarat Ludovic Orban.
Premierul a fost întrebat despre solicitările de suplimentare a bugetelor prin rectificarea bugetară, venite din partea unor primari din ţară. El a precizat că suma care va fi alocată pentru echilibrarea bugetelor locale este între 1,2 miliarde şi 1,5 miliarde de lei.
În context, şeful Executivului a precizat că Guvernul va dezbate în primă lectură în şedinţa de miercuri, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind rectificarea bugetară.