„Acest minister nu îşi va dori în niciun fel să gestioneze el banii de pe mediu, transporturi şi aşa mai departe, ci va dori să aibă asemenea instrumente care să asigure că regulile jocului sunt respectate, fie că vorbim de zona achiziţiilor publice, fie că vorbim de proceduri (…) Ăsta va fi rolul principal”, a declarat Orban.
De asemenea, el a arătat că înfiinţarea acestui minister reprezintă doar o parte a soluţiilor care trebuie adoptate de România în perioada următoare pentru a îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene, reglementarea achiziţiilor publice şi combaterea conflictelor de interese fiind la fel de importante.
„Dar crearea acestui minister va reprezenta doar o parte a soluţiilor pe care va trebui să le adoptăm în continuare. De exemplu, va trebui să adoptăm soluţii în zona de achiziţii publice, în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea conflictelor de interese. Cred că aici în continuare va trebui să se facă mai mult din acest punct de vedere”, a menţionat ministrul Afacerilor Europene.
De asemenea, el a arătat că ministerul anunţat de premierul Ponta ar urma să funcţioneze pentru perioada bugetară europeană 2014-2020, nu pentru perioada de programare actuală 2007-2013.
„Dacă ar fi fost pentru această perioadă de programare, probabil s-ar fi făcut mai devreme acest minister, dar ar fi însemnat un proces de reacreditare care probabil ar fi durat un an de zile, ceea ce nu a fost posibil. Deci vizează perioada de programare 2014-2020”, a specificat Orban.
El a arătat că formula de înfiinţare a acestui minister trebuie analizată pentru a nu „împieta” finalizării perioadei actuale de programare.
„Sigur că tehnic va trebui să se analizeze exact care sunt formulele astfel încât să nu se impieteze asupra finalizării perioadei de programare 2007-2013, să se evite ca anumite responsabilităţi să fie transferate mai devreme decât încheierea acestei perioade de programare şi, în plus, mai trebuie lămurită perioada de tranziţie 2014-2015 când cele două perioade de programare se vor suprapune pentru că există aşa-numita regulă n+2, adică poţi contracta proiecte până la sfârşitul lui 2013, dar ele pot fi implementate până în 2015 cu banii plătiţi pe perioada de programare 2007-2013. În acelaşi timp în 2014 şi în 2015 va începe utilizarea fondurilor pentru perioada de programare 2014-2020. Deci este o suprapunere şi desigur va trebui să găsim soluţii tehnice pentru evitarea suprapunerilor”, a explicat Orban.
Premierul Victor Ponta a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, că, după alegerile parlamentare pe care le preconizează să fie câştigate de USL, va propune în noul guvern numirea unui ministru al Fondurilor Europene cu atribuţii directe în coordonarea autorităţilor de management, urmând ca din 2014 să existe o singură instituţie în domeniu.
El a apreciat că numirea unui astfel de ministru va pregăti infrastructura pentru ca din ianuarie 2014 să funcţioneze o singură instituţie responsabilă pentru coordonarea autorităţilor de management, adăugând că actualul ministru pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, se pregăteşte să ocupe „o funcţie importantă” la nivelul UE.Premierul a amintit că, în prezent, autorităţile de management funcţionează în subordinea mai multor ministere.
În vara acestui an, Orban a declarat pentru MEDIAFAX că a acceptat de principiu propunerea premierului Victor Ponta de a prelua din ianuarie 2013 un mandat de şase ani ca membru al Curţii Europene de Conturi, mandat care revine României şi este ocupat din 2007 de judecătorul Ovidiu Ispir.
Orban a precizat miercuri că audierea sa de către Comisia de buget a Parlamentului European în vederea ocupării acestui post va avea loc săptămâna viitoare, urmând ca şi Consiliul să dea aviz nominalizării sale.