„Nu există vreo taxă de criză în sistem ungar. Regimul fiscal nu include niciun element temporar. Ceea ce am creat este sistemul fiscal al noului model economic ungar. În doi ani şi jumătate am dat naştere unui nou model economic. Gata cu elementele temporare. Ceea ce există va rămâne în sistemul fiscal pentru o lungă perioadă de timp”, a afirmat premierul în interviul săptămânal la postul public de radio MR1.
El a precizat că nu vor avea loc reduceri ale taxelor impuse băncilor, companiilor din energie şi în general a taxelor impuse corporaţiilor cu poziţie monopolistă.
Întrebat despre posibilitatea transferului acestor costuri asupra populaţiei, Orban a subliniat că băncile nu pot transfera nici costul taxei pe tranzacţii şi nici al taxei speciale.
În privinţa negocierilor cu FMI, Orban a arătat că Ungaria a explicat în repetate rânduri că nu are nevoie de bani, ci de o plasă de siguranţă, pe care nu a obţinut-o încă.
„Nu avem nevoie de banii de la FMI. Speculatorii financiari cumpără obligaţiuni guvernamentale, ca şi populaţia, care nicicând nu a avut o încredere mai mare în statul ungar”, a spus premierul.
El a adăugat că populaţia finanţează ţara din interior, vânzările de obligaţiuni în euro către populaţie au atins joi 100 de milioane de euro, astfel că Ungaria nu are nevoie de pieţele internaţionale pentru fonduri în valută.
Orban a subliniat că ţara stă pe teren solid, cu scăderea şomajului şi a datoriei publice, un deficit bugetar de sub 3% din PIB şi creşterea natalităţii.
În privinta înrăutăţirii ratingului suveran cu o treaptă de către Standard&Poor’s, săptămâna trecută, Orban a apreciat că aceste retrogradări reprezintă vocea trecutului.