Orban: Numărul de angajaţi a crescut cu 2.000 faţă de începutul anului

Economica.net
16 09. 2020
birou-2_94983500

„M-am uitat – şi asta chiar mi s-a părut un miracol – am comparat la data de 1 septembrie numărul de angajaţi cu contract de muncă şi am comparat cu 1 ianuarie, 1 februarie, 1 martie, înainte de izbucnirea crizei economice generate de pandemie. Numărul de angajaţi este mai mare. La data de 1 septembrie cred că erau cu peste 2.000 de angajaţi cu contract de muncă mai mulţi decât la data de 1 ianuarie sau comparativ şi cu 1 februarie”, a precizat premierul, în cadrul conferinţei „Împreună protejăm România”, organizată de Grupul de presă MediaUno în parteneriat cu Institutul Naţional de Statistică, Camera de Comerţ Româno-Americană şi UGIR-1903.

El a menţionat că în prezent aproximativ 300.000 de români sunt şomeri.

„Şomajul este mai jos de 300.000, chiar dacă el statistic apare altfel. Dar în realitate cei care sunt evidenţiaţi de ANOFM ca fiind în cadrul calculului ratei şomajului, adică cei care sunt indemnizaţi şi cei care au ieşit din plata indemnizaţiei de şomaj sunt în jur de 300.000 de români. Şi aici ne-am gândit la măsuri active şi am aplicat măsuri active de plată a 50% din salariul brut -, dar nu mai mult de 2.500 de lei – pentru trei categorii de angajaţi care-şi găsesc mai greu loc de muncă”, a spus el.

Ludovic Orban a arătat că în luna iulie a existat o creştere cu 74 de lei a salariului mediu faţă de luna iunie.

„De asemenea, un alt indicator – m-am uitat pe iulie – creşterea salariului în iulie, faţă de iunie. Nu ştiu dacă asta e ceva periodic, dar există o creştere de 74 de lei a salariului mediu net în iulie faţă de iunie. Iar în iunie, comparat cu iunie 2019, am înregistrat o creştere cu cred că aproape 5% a salariului mediu net”, a precizat premierul.

Orban a apreciat comportamentul pe care l-au avut faţă de angajaţi marea majoritate a companiilor, în perioada de criză.

„Mulţumesc cu această ocazie tuturor companiilor responsabile – indiferent că sunt companii străine sau companii româneşti. Valul de susţinere pe care l-am avut în perioade critice – donaţiile de ordinul sutelor de milioane, susţinerea pe care ne-au acordat-o pentru achiziţionarea unor materiale aflate în criză, comportamentul responsabil inclusiv faţă de angajaţi al marii majorităţi a companiilor, permanentul dialog pe care l-am întreţinut cu companiile au determinat practic ca efectele negative ale pandemiei să fie diminuate la maxim. Şi aici apreciez în mod deosebit acest comportament al companiilor care au lăsat, să spun, goana după profit – care de multe ori e pe primul loc -, şi au pus responsabilitatea socială şi un comportament corect şi faţă de angajaţi, şi faţă de societate”, a precizat premierul.

El a adăugat că, în urma facilităţilor acordate, e existat „o rată de colectare exemplară” a impozitului pe profit.

„De exemplu,când am dat facilitatea de plată a impozitului pe profit – reducerea cu 5 sau 10%, în funcţie de mărimea impozitului – am avut o rată de colectare exemplară pe impozitul pe profit. De asemenea, în general, atitudinea a fost de dialog, de cooperare şi, din punctul de vedere al Guvernului pe care îl conduc, rămânem la fel de deschişi, la fel de doritori de a avea un parteneriat onest, predictibil, cu întreg mediul de afaceri privitor la ce va să vină”, a spus premierul.