„În urma deciziei Curţii Constituţionale, peste 900 de pacienţi au cerut externarea şi peste 3.000 de români diagnosticaţi nu au fost internaţi pentru tratament în spital. Nu am avut nici posibilitatea legală de a dispune izolarea la domiciliu, tratarea lor în izolare la domiciliu sau într-un alt spaţiu. De asemenea, pentru toate persoanele care au fost infectate în această perioadă, în urma anchetelor epidemiologice, nu am putut dispune măsura izolării persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate. Aceste două săptămâni în care a existat un vid legislativ pot să aibă efecte extrem de negative asupra răspândirii virusului. Obligaţia noastră este ca, odată intrată în vigoare legea, în mod accelerat să dispunem toate măsurile pe care le avem la dispoziţie din punct de vedere constituţional şi legal pentru a opri răspândirea epidemiei”, a susţinut Orban, în debutul şedinţei de Guvern.
El a subliniat că, prin intrarea în vigoare a legii carantinării şi izolării, Executivul are „din nou la dispoziţie instrumentele pe care le are la dispoziţie orice Guvern din orice ţară democratică şi care să permită să luptăm eficient contra pandemiei”.
„Sunt reglementate prin lege măsurile specifice în situaţia epidemiilor, bolilor infectocontagioase şi ne-a revenit dreptul de a putea lua măsuri de protecţie a sănătăţii publice – măsuri de izolare, de carantinare, de tratare a pacienţilor în spitale sau într-un cadru organizat sub supraveghere medicală”, a explicat prim-ministrul.
Ludovic Orban a precizat că există două acte normative care trebuie avute în vedere ca bază legală – Legea 55 şi Legea 136, care a intrat în vigoare marţi dimineaţa.
„Ca atare, pe lângă hotărârea de Guvern pe care o vom adopta şi care reintroduce măsura izolării, măsura carantinării, măsura carantinării zonale, în măsurile din anexa 2 şi 3 a hotărârii de Guvern privind prelungirea stării de alertă va trebui să pregătim toate actele subsecvente care sunt necesare în baza Legii 136 – hotărârea de Guvern cu spaţiile de carantină, sunt mai multe acte normative care trebuie pregătite rapid”, a menţionat Orban.
La începutul şedinţei Executivului, şeful DSU, Raed Arafat, a prezentat hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru modificarea HG privind prelungirea stării de alertă, în condiţiile intrării în vigoare a legii carantinării şi izolării.