Orban: Rata de absorbţie a fondurilor UE a atins 7,4% în martie
„Procentul (n.red. de 6,56%) este mic pentru că banii nu au venit. Noi punem în rubrica pe care o vedeţi suma legată de intrările în ţară de la bugetul CE. Şi în momentul de faţă suntem în situaţia în care rata de absorbţie este mai mare decât cea pe care o vedeţi. Şi probabil vom mai introduce o rubrică pentru că avem deja alte sume. Au fost cereri de rambursare care au fost transmise CE. Ele au fost aprobate dar banii n-au intrat în ţară, astfel că, la un moment dat, în cursul lunii martie ajunseserăm la o rată de 7,4 în ceea ce priveşte aprobarea sumelor de către CE dar, pe de altă parte, vedeţi că cifrele sunt mai mici pentru că banii încă nu au intrat în ţară”, a explicat Leonard Orban.
Potrivit datelor prezentate de MAEur, rata de absorbţie la 31 martie a fost de 6,56% , în creştere cu doar 0,26% faţă de luna februarie. Creşteri în ceea ce priveşte rata de absorbţie s-au înregistrat, potrivit tabelului publicat, marţi, de MAEur, doar în ceea ce primeşte POS Mediu şi POS CCE.
Ministrul a precizat că, pentru a explica mai clar în viitor aceste situaţii, va fi introdusă o rubrică suplimentară în tabelul prezentat de MAEur la finalul fiecărei luni, pentru a arăta diferenţa de nivel a ratei de absorbţie în funcţie de cererile de rambursare aprobate şi banii propriu-zis viraţi.
El a spus că situaţii în care banii pentru cererile aprobate vor fi rambursaţi cu întârziere vor creşte către sfârşitul acestui an. „O să extrapolăm, o să avem şi o rubrică în care să se vadă că sunt sume aprobate dar banii nu au fosat viraţi. Lucrul acesta o să se întâmple din ce în ce mai des, în special la sfârşitul acestui an. Este foarte posibil că nu vor mai fi bani la bugetul UE ca să fie viraţi. Tocmai de aceea CE a insistat foarte mult să trimitem cât mai repede cereri de rambursare şi să nu prezentăm cele mai multe cereri la sfârşitul acestui an pentru că altfel vom primi banii abia anul viitor. Deci sunt dificultăţi la nivelul bugetului UE astfel încât este probabil ca anumite angajamente să nu poată fi respectate”, a spus Orban.
El a spus că acest fenomen se va întâmpla nu pentru că UE nu are bani ci pentru că „pur şi simplu sunt sume prevăzute care nu sunt suficiente”. „La fel cum se întâmplă şi la noi, cererile de rambursare sunt concentrate spre sfârşitul anului şi atunci sumele sunt foarte mari şi nici anul trecut nu au putut să se plătească toate sumele şi e de aşteptat ca şi anul acesta sumele să fie semnificativ mai mari ca anul trecut”, a spus Orban.