Orban: Rata de absorbţie ar ajunge la 15% la sfârşitul 2012 dacă deblocăm plăţile pe unele programe

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, luni, că rata de absorbţie ar putea ajunge până la sfârşitul anului la "minimum 15%" dacă se va decide de către Comisia Europeană în lunile următoare reluarea plăţilor pe unele dintre programele presuspendate.
Economica.net - lun, 12 nov. 2012, 10:51
Orban: Rata de absorbţie ar ajunge la 15% la sfârşitul 2012 dacă deblocăm plăţile pe unele programe

El a arătat, la finalul întrevederii de luni dimineaţă la sediul MAEur cu delegaţia comună de experţi ai FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că rata de absorbţie de aproximativ 10% existentă la finalul lunii octombrie a rămas aproape neschimbată din luna iulie, de când au fost întrerupte plăţile pentru cinci dintre programele operaţionale, acelea care au şi cele mai mari sume alocate – Transport, Mediu, Regional, Competitivitate Economică şi POSDRU.

„Nu uitaţi că această rată de absorbţie de aproximativ 10% a rămas neschimbată din 1 iulie, când s-au întrerupt plăţile pentru cele cinci programe cu sumele cele mai mari alocate. Între timp, au fost pregătite cereri de rambursare şi, în măsura în care vor fi reluate plăţile, aceste cereri de rambursare vor putea să fie transmise Comisiei Europene. Eu mă aştept ca în această situaţie rata de absorbţie să ajungă la un minim 15% până la sfârşitul acestui an. Dar rămâne de văzut, depindem de programele, de deciziile privind diferitele programe operaţionale şi de reluarea plăţilor pentru acestea”, a afirmat Orban, întrebat de jurnalişti cu privire la obiectivul de 20% rată de absorbţie fixat pentru 2012.

El a amintit că pentru programul de Mediu plăţile de către Comisia Europeană vor fi reluate în această lună, acest program neintrând în faza de presuspendare în octombrie, iar pentru programul operaţional regional (POR) există de asemenea „şanse bune” de a fi reluate rambursările până la sfârşitul anului.

Pentru POSDRU, reluarea plăţilor depinde de misiunea de audit a Comisiei Europene din această săptămână, pentru programul de Transport „mai avem totuşi speranţe”.

„Cea mai dificilă situaţie este pentru programul de Competitivitate Economică, unde abia anul viitor vom putea să întreprindem, să finalizăm măsurile necesare pentru a fi reluate plăţile”, a spus ministrul Afacerilor Europene.

Pe de altă parte, el a arătat că a discutat luni dimineaţă cu delegaţia Comisiei Europene, FMI şi Băncii Mondiale despre măsurile care trebuie întreprinse în vederea reluării plăţilor.

Una dintre aceste măsuri va fi modificarea „în maximum două săptămâni” a ordonanţei referitoare la activitatea UCVAP, unitatea din Ministerul Finanţelor care se ocupă de controlul ex-ante în domeniul achiziţiilor publice, acesteia urmând să îi fie acordate „competenţe sporite”.

Potrivit lui Orban, discuţiile din „întâlnirea foarte lungă” cu delegaţia organismelor internaţionale au vizat şi soluţiile privind plăţile interne pentru beneficiarii programelor suspendate şi restricţiile bugetare în legătură cu acestea, precum şi pregătirile pentru perioada de programare 2014-2020 a UE.

„Sunt probleme dificile şi nu vreau să vă ascund că restricţiile bugetare ne creează probleme în continuare în ceea ce priveşte asigurarea plăţilor interne către beneficiari, trebuie să identificăm diferite soluţii în special pentru programele operaţionale pentru care plăţile nu se vor relua până la sfârşitul acestui an şi la care există un risc de suspendare, deci nu putem evita suspendarea”, a mai afirmat Orban.

O echipă de experţi ai FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, condusă de reprezentantul FMI Erik de Vrijer, se află în România în perioada 6-14 pentru a pentru a discuta cu autorităţile române despre recentele evoluţii economice, politica fiscală şi monetară şi evoluţiile făcute în reformele structurale.

De Vrijer aprecia joi, la întrevederea de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu, că România va avea şi în 2013 o creştere economică „modestă”, el adăugând că aceasta va fi influenţată negativ de „dificultăţile în mobilizarea fondurilor europene pentru a finanţa investiţiile, care sunt cheia creşterii”, precum şi de amânarea reformelor structurale.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...