Orban: Reglementarea conflictului de interese, cea mai complicată dintre măsurile cerute de CE

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, spune că problema reglementării prevenţiei, identificării şi sancţionării conflictului de interese în achiziţiile publice este cea mai complicată dintre cele solicitate de CE în vederea evitării suspendării pe cele trei programe intrate în presuspendare.
Economica.net - mar, 30 oct. 2012, 09:38
Orban: Reglementarea conflictului de interese, cea mai complicată dintre măsurile cerute de CE

„Sunt altele (măsuri n.r.) mai complicate care vor necesita inclusiv modificări cu caracter instituţional şi aici mă refer în special la chestiunea conflictului de interese, la prevenirea, identificarea şi sancţionarea conflictului de interes pe zona în special a achiziţiilor publice. Sigur, noi ne-am dori să vizeze nu numai fondurile europene, ci şi inclusiv fondurile naţionale”, a afirmat Orban, luni, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că MAEur a solicitat sprijinul Băncii Mondiale pentru a prezenta anumite soluţii în acest domeniu.

De asemenea, CE a cerut un set de măsuri cu caracter general, valabile pentru fiecare dintre cele trei programe – Transporturi, Competitivitate Economică şi Regional, dar şi pentru cel de Mediu, care nu a primit scrisoare de presuspendare.

Măsurile vizează şi activitatea ANRMAP, dar şi UCEVAP de la Ministerul Finanţelor, fiind vorba inclusiv de modificări cu caracter legislativ.

„Din măsurile cu caracter general, sunt unele cu caracter legislativ. De exemplu, va trebui să facem câteva modificări şi asta se va întâmpla foarte repede, astfel încât UCEVAP să poată funcţiona optim, iar această modificare va avea loc în următoarele săptămâni”, a afirmat Orban.

El a exemplificat şi că o măsură specifică solicitată de Bruxelles vizează reverificarea 100% a proiectelor derulate în unele axe prioritare din POR de Creştere a Competivităţii economice.

„Mă aştept şi sunt optimist ca undeva până la sfârşitul acestui an să găsim soluţiile pentru PO Regional, astfel încât să identificăm acele măsuri şi să se poată constata implementarea, astfel încât să fie reluate plăţile pentru toate axele prioritare din acest program”, a afirmat Orban.

El a arătat că Guvernul are la dispoziţie între două luni şi jumătate şi trei luni pentru rezolvarea cerinţelor solicitate de CE şi pentru a fi evitată suspendarea pe programele şi axele prioritare intrate în presuspendare.

CE a informat, joi, autorităţile române că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, respectiv „Transport”, „Regional” şi „Creşterea competitivităţii economice”.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...