Orban: Revenirea la normalitate depinde în mare măsură de modul în care românii respectă regulile

Revenirea la normalitate depinde în mare măsură de modul în care cetăţenii respectă regulile şi recomandările autorităţilor, a declarat miercuri premierul Ludovic Orban, care a făcut un apel la români "să mai reziste".
Economica.net - joi, 09 apr. 2020, 05:32
Orban: Revenirea la normalitate depinde în mare măsură de modul în care românii respectă regulile

„Preşedintele, împreună cu Guvernul, analizează situaţia. Preşedintele a luat decizia de prelungire cu încă 30 de zile a stării de urgenţă. Urmărim cu mare atenţie evoluţia epidemiei şi pregătim în timpul acesta revenirea la normalitate. Revenirea la normalitate depinde în mare măsură de modul în care românii respectă regulile şi recomandările care sunt formulate. Cu cât diminuăm răspândirea virusului mai mult, cu atât timpul în care vom reveni, momentul în care vom reveni la normalitate va fi mai apropiat. Estimările epidemiologilor sunt, privitor la vârful epidemiei, că va fi în jurul datei de 1 mai, sigur, nu este o certitudine. După ce trecem de vârful epidemiei (…), în funcţie de evoluţii, vom lua toate măsurile de revenire la normalitate. Dorim ca acest lucru să se petreacă cât mai repede posibil”, a declarat premierul la BI TV.

El a adăugat că, pe de altă parte, „simte deja o relaxare, care nu trebuie să apară”.

„Nu trebuie să apară această relaxare, chiar dacă ţinem sub control răspândirea virusului. Şi se vede deja, de câteva zile, că suntem deja pe un platou, nu suntem într-o situaţie de creştere nici în progresie aritmetică, nici în progresie geometrică a cazurilor. Există o tendinţă de apropiere de un platou – adică de un număr constant de cazuri noi. Suntem departe de momentul în care să ne relaxăm, îi rog pe români să mai reziste, să respecte condiţiile de izolare, de distanţare fizică, să respecte regulile stabilite”, a afirmat Orban.

Premierul consideră că a fost depăşit momentul de criză a materialelor.

„Deja au intrat, fie prin achiziţiile Unifarm, fie prin achiziţiile derulate prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, fie prin intermediul unor parteneri gen Crucea Roşie, dar de asemenea şi prin implicarea unor parteneri privaţi, avem intrări de cantităţi semnificative în România pentru toate categoriile de materiale, echipamente, substanţe şi medicamente, astfel încât să abordăm cu mai multă încredere viitorul. În ceea ce priveşte măştile pentru populaţie, pe lângă importurile pe care le facem, suntem angrenaţi într-un efort de susţinere a producătorilor români care au ca obiectiv introducerea în producţia internă a acestor tipuri de materiale, echipamente, substanţe necesare”, a detaliat Orban.

El a amintit că, prin ordonanţă militară, a fost acordată competenţa de autorizare pentru acei producători care vor să realizeze materiale şi produse conforme şi către entităţile din subordinea MApN, care s-au mobilizat şi care procesează toate solicitările de avizare, autorizare, de certificare.

„Deja se produc în România măşti chirugicale, se produc în România combinezoane, substanţe dezinfectante şi numărul producătorilor va creşte. De asemenea, susţinem mai multe companii care au ca proiect introducerea în fabricaţie a măştilor de tip FFP2 ŞI FFP3, care sunt necesare pentru personalul sanitar care lucrează în prima linie. Avem încredere că după 15 aprilie vor putea pune în funcţiune utilajele achiziţionate şi, de asemenea, procura materialele”, a adăugat şeful Guvernului.

În ceea ce priveşte substanţele dezinfectante, premierul spune că „a apărut o criză datorită faptului că alcoolul denaturat era utilizat pentru foarte multe produse din cauza unor interdicţii, implicite sau explicite, ale diferiţilor producători din diferite ţări”, anunţând în context modificarea legislaţiei.

„Am avut o penurie. Încercăm să modificăm legislaţia în domeniul fiscal pentru a susţine producătorii interni să producă astfel de substanţe pentru a putea realiza o cantitate cât mai mare din consumul intern în producţie în România”, a afimat Ludovic Orban.

Te-ar mai putea interesa și
Mecanismul de alertă din UE – Comisia Europeană anunţă bilanţuri aprofundate pentru România şi alte opt ţări în cazul cărora s-au constatat dezechilibre
Mecanismul de alertă din UE – Comisia Europeană anunţă bilanţuri aprofundate pentru România şi alte opt ţări ...
În 2025, vor fi elaborate bilanţuri aprofundate pentru cele nouă state membre în cazul cărora s-au constatat dezechilibre sau dezechilibre excesive în 2024: România, Cipru, Germania, Grecia,......
Alfabetizarea în domeniul inteligenţei artificiale, o necesitate crucială – studiu EY
Alfabetizarea în domeniul inteligenţei artificiale, o necesitate crucială – studiu EY
Premisa că studenţii şi angajaţii din Generaţia Z sunt "nativi AI" este o miză riscantă pentru mediul de afaceri şi ...
România a avut cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcţii, în octombrie – date Eurostat
România a avut cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcţii, în octombrie – date Eurostat
Lucrările de construcţii au scăzut cu 0,8% în Uniunea Europeană şi au crescut cu 0,2% în zona euro în octombrie, ...
Conducerea Șantierului Naval Damen Mangalia anunță disponibilizări semnificative
Conducerea Șantierului Naval Damen Mangalia anunță disponibilizări semnificative
Aproape 300 de angajaţi ai Șantierului Naval Damen Mangalia vor fi disponibilizaţi, a anunţat astăzi, 18 decembrie 2024, ...