„Am făcut o informare care sunt riscurile legate de netranspunerea urgentă a directivei europene privind retenţia datelor. Miza este la Parlament, unde este proiectul de lege acum”, a declarat, pentru AGERPRES, Leonard Orban.
Potrivit acestuia, Parlamentul trebuie să adopte legea respectivă cel târziu până la finalul lunii mai, iar în caz contrar Colegiul Comisiei poate decide să trimită cazul la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care dispune sancţiunile financiare faţă de România.
Conform datelor prezentate de ministrul Afacerilor Europene în şedinţa de Guvern, Comisia Europeană desfăşoară în total 47 de proceduri preliminare de infringement împotriva României, dintre care şase sunt într-un stadiu mai avansat.
Nicio procedură de infringement nu a ajuns însă la CJUE, a precizat Leonard Orban.
Supranumit de presă Legea „Big Brother”, proiectul legii retenţiei datelor de comunicaţii electronice prevede că furnizorii de internet şi de telefonie sunt obligaţi să stocheze pentru un an toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de e-mailuri.
Companiile nu vor reţine însă şi date referitoare la conţinutul e-mailurilor sau al convorbirilor telefonice.
Parlamentul a adoptat în anul 2008 aşa-numita Lege „Big Brother”, dar Curtea Constituţională a decis, în anul 2009, că actul normativ încalcă Legea fundamentală.