Orban: Solicităm CE justificarea prelungirii restricţiilor la muncă pentru români
„Nu pot să nu mă refer la chestiunea privind libera circulaţie a persoanelor şi să nu constat că sunt nouă state membre care menţin în continuare restricţiile pentru cetăţenii români şi bulgari şi bineînţeles că o să ne adresăm CE şi o să-i întrebăm care este opinia lor, dacă se justifică menţinerea acestor restricţii„, a spus Orban.
El a acuzat că există cel puţin un stat membru, pe care de altfel nu l-a nominalizat, în cazul căruia menţinerea restricţiilor este nejustificată.
„Ştiu foarte bine, pentru că am negociat tratatul de aderare a României la UE, numai condiţii excepţionale pe piaţa muncii din statele membre respective ar justifica prelungirea cu încă doi ani, până la termenul maxim de 7 ani, a acestor restricţii. Şi cum pot să înţeleg o măsură luată de prelungire a acestor restricţii, ba chiar de a le înăspri comparativ cu perioadele trecute, în condiţiile în care prezenţa muncitorilor din România se ridică la un număr de doar câteva mii, sub 10 mii de persoane, într-un anumit stat membru. Nu vreau să-l nominalizez dar e bine cunoscut”, a declarat Orban la conferinţa de presă de preluare a preşedinţiei daneze a UE.
La rândul său, Teodor Baconschi, prezent la eveniment, a apreciat că o piaţă unică dinamică poate fi realizată cu Danemarca la conducerea Europei. Ministrul de Externe a subliniat că unul dintre principiile de bază ale pieţei unice este eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii. El a adăugat că România va continua să promoveze acest obiectiv în relaţia cu statele membre care limitează în continuare accesul pe pieţele lor pentru muncitoii români şi bulgari.
Nouă dintre cele 11 state UE care impun restricţii la muncă pentru români au notificat CE privind prelungirea acestora în termen legal, transmiţând şi explicaţiile aferente deciziei, iar comisarul pentru Muncă, Laszlo Andor, va comenta pe marginea acestora în cadrul viitorului Consiliu UE de resort.