Orban: Soluţia pentru beneficiarii POSDRU este de plăţi interne de la bugetul de stat
„Singura soluţie este să se identifice sume de bani, să fie transferate Ministerului Muncii şi Ministerului Educaţiei şi să fie făcute plăţile interne către beneficiari. Eu sper să fie identificate soluţii”, a declarat miercuri Orban, la dezbaterea „UE la răscruce?”, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene.
Ministrul Orban a precizat că în aceste zile la Bucureşti se află o misiune a Comisiei Europene de „fact finding”, de evaluare a programului POSDRU, arătând că în funcţie de concluziile acesteia rămâne de văzut dacă România mai poate evita suspendarea acestui program, aflat în prezent în fază de presuspendare.
„Funcţie de rezultatele acestei misiuni s-ar putea să putem evita suspendarea programului POSDRU, dar rămâne de văzut, care ar fi planificată pentru 6 octombrie. Rămâne de văzut. Există anumite şanse să se evite, dar nu este foarte clar momentul în care până la urmă întreaga procedură de presuspendare va fi ridicată”, a afirmat Orban.
El a arătat că procentul de 25% corecţie financiară preventivă stabilit de Comisia Europeană pentru rambursările efectuate pe POSDRU ar corespunde unei cifre de peste 75 de milioane de euro.
„Deocamdată nu le ştim nici pe cele de pe POSDRU, unde la o primă evaluare, corecţiile sunt de 75 de milioane de euro, dar mai există un număr de cereri de rambursare care nu au fost procesate şi numai după procesarea acestora vom şti exact care este suma finală, pentru că este vorba de aplicarea unui procent de 25%”, a afirmat Orban.
Coaliţia ONG-uri pentru Fonduri Structurale organizează, miercuri, o conferinţă de presă privind dificultăţile financiare majore cu care se confruntă organizaţiile cu proiecte în implementare în cadrul POSDRU 2007-2013 ca urmare a întârzierilor sistematice şi blocajelor în rambursarea banilor.
Organizatorii au adresat o scrisoare deschisă adresată primului ministru Victor Ponta, ministrului Finanţelor, Florin Georgescu şi ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, scopul fiind de a trage un semnal de alarmă asupra pericolului iminent ca – prin continuarea neasumării unor soluţii funcţionale şi menţinerii blocării plăţii cererilor de ramburare – obiectivul POSDRU 2007-2013 să fie semnificativ compromis.
Scrisoarea deschisă este semnată de peste 150 de organizaţii – ONG-uri, societăţi comerciale, instituţii publice sau universităţi – beneficiari sau parteneri în proiecte finanţate din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013.
Potrivit Coaliţiei pentru Fonduri Structurale, din cauza întârzierilor foarte mari şi sistării platilor, mulţi dintre beneficiarii POSDRU au intrat în blocaje financiare şi proceduri de executare silită, cu efecte dramatice pentru beneficiarii direcţi ai serviciilor furnizate prin aceste proiecte.