Orban: Ungaria are nevoie de un acord cu FMI, însă contestă condiţiile impuse

Economica.net
07 09. 2012
ungaria_70449800_12636900_77042700_84817000

 

„Siguranţa este foarte importantă pentru noi şi de aceea avem nevoie de un acord cu FMI. Cred că este necesar, că se va întâmpla. Vom ajunge la o înţelegere, dar nu pe aceste baze”, a spus el.

Orban a respins, joi, o serie de condiţii dure despre care a spus că ar fi impuse de FMI, la numai o zi după ce a afirmat că Ungaria poate ajunge la un acord cu instituţia internaţională în toamnă. Forintul a înregistrat cel mai mare declin din acest an, însă a recuperat ulterior din pierderi.

Cabinetul ungar va pregăti în următoarele 7-10 zile un plan alternativ pentru negocieri cu FMI, a declarat Orban.

Ungaria şi-a revizuit atitudinea faţă de FMI de mai multe ori după ce Orban a preluat puterea în 2010, cu angajamente de renunţare la măsurile de austeritate. Întrucât politicile economice „neortodoxe” ale premierului au împins ţara în recesiune, iar ratingul ţării în categoria „junk”, astfel că premierul a fost nevoit să să ceară formal, în noiembrie 2011, ajutorul Fondului.

Forintul a pierdut până la 1,7% joi, zi în care anunţul preşedintelui Băncii Centrale Euopene, Mario Draghi, privind un plan de a cumpăra obligaţiuni guvernamentale ale sttaelor euro lovite de criză a susţinut celelalte monede din regiune.

„Înseamnă că negocierile pentru un program de ajutor pot fi întârziate şi chiar suspendate. Rămâne doar o şansă redusă că pot fi reactivate”, a afirmat Daniel Hewitt, economist la Barclays.

Cotidianul Magyar Nemzet a prezentat o listă a cerinţelor FMI, confirmată ulterior de Orban printr-o înregistrate video postată pe Facebook. Publicaţia a obţinut lista după ce aceasta a fost prezentată la o reuniujne a partidului de guvernământ Fidesz.

Lista cerinţelor UE/FMI, de cel puţin 30 de puncte, face parte dintr-un raport recent al Comisiei Europene, a spus premierul.

Potrivit Magyar Nemzet, FMI aşteaptă de la guvernul ungar următoarele măsuri: scăderea pensiilor şi a alocaţiei pentru familii, creşterea vârstei de pensionare şi a impozitului pe venitul personal, privatizări, reducerea birocraţiei, o taxă generală bazată pe valoare reală în tranzacţiile imobiliare, reducerea cheltuielilor autorităţilor locale, eliminarea taxei bancare şi fonduri pentru sectorul bancar.

Ungaria a început în iulie discuţiile cu FMI şi CE pentru un acord financiar estimat la circa 15 miliarde de euro. Budapesta vrea ca înţelegerea să aibă un caracter preventiv. Statul ungar a fost salvat de la colaps financiar în 2008 cu un pachet de 20 de miliarde de euro, de la FMI, UE şi Banca Mondială.