Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că Guvernul susţine respingerea Ordonanţei. „Nu este normal ca salariile înalţilor demnitari să fie aprobate, majorate, înaintea celorlaţi bugetari”, a spus ea. Ministrul a adăugat că vor fi făcute „corecţii” privind salarizarea demnitarilor odată cu noua lege a salarizării unitare.
Un deputat PNL a solicitat în comisii ca Ordonanţa să fie aprobată de Parlament, iar aceasta să conţină şi amendamente prin care să crească şi salariile celor care deţin funcţii de demnitate publică la nivel local, însă propunerea nu a trecut de votul parlamentarilor.
Legea de respingere a OG 14 a primit 23 de voturi „pentru”, PNL şi USR împotrivindu-se, cu 12 voturi „împotrivă”.
Alţi deputaţi nu au dorit să comenteze respingerea Ordonanţei, preşedintele Comisiei de muncă, Adrian Solomon (PSD), interpelându-şi ironic colegii: „Nu apără nimeni salariile demnitarilor, nu are nimeni ceva de înfierat?”.
Dacă va fi respinsă şi de către plen, demnitarii, printre care preşedintele ţării, premierul, miniştrii, parlamentarii şi şefii unor instituţii vor reveni la salariile din 2015, mult reduse, dar la care se va adăuga un spor de 10%, potrivit unei legi adoptate în 2016 în favoarea bugetarilor, dar de care demnitarii nu au beneficiat din cauza actualei OG.
Proiectul de respinge a OG privind salarizarea demnitarilor va ajunge la votul final al plenului Camerei Deputaţilor.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost cel care a solicitat reintroducerea pe ordinea de zi a acestei Ordonanţe, pentru a fi respinsă. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după ce şeful PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că va respinge OG prin care salariile demnitarilor au fost mărite de guvernul Ponta, că rămâne la opinia sa, că aceste salarii trebuie să fie mari, însă decizia aparţine Parlamentului.
PSD a anunţat încă din 2015 că va respinge această Ordonanţă, care a fost respinsă de Senat, dar a rămas blocată în Camera Deputaţilor.
Guvernul Ponta a decis în iulie 2015 ca indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii să fie majorate, cele mai mari salarii avându-le preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prim-ministrul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. Majorarea indemnizaţiilor a fost anunţată de Gabriel Oprea în 8 iulie, în ultima zi în care a exercitat interimar funcţia de premier.