Prima prevedere a OM Nr.10 se referă la intervalul în care persoanelor de peste 65 de ani le va permis să iasă din case, acesta urmând să fie prelungit, de la două ore (11.00 – 13.00), la șapte ore, în intervalele 07.00 – 11.00 și 19.00 – 22.00. Prin intermediul OM Nr.10 se cere operatoruilor economici care vând produse de strictă necesitate să acorde prioritate în aceste intervale orare deservirii persoanelor de peste 65 de ani.
Circulaţia persoanelor de peste 65 de ani va permisă în afara locuinţei sau a gospodăriei, indiferent de intervalul orar, dacă acestea se deplasează în interes profesional. La fel se va permite circulația persoanelor de peste 65 de ani în orice interval orar pentru cele care urmează tratamente medicale care nu pot fi amânate sau făcute de la distanță, cum ar fi tratamentele oncologice, de dializă etc.
„Pot să se deplaseze în situaţia în care au nevoie de asistenţă medicală, care nu poate fi amânată sau efectuată de la distanţă, folosind mijloace de transport. De asemenea, pot face deplasări pentru activităţi agricole sau pentru comercializarea produselor agroalimentare”, a declarat Vela.
A două prevedere se referă la interdicția aplicată zborurilor de pasageri, spre și dinspre mai multe state.
Astfel:
Începând cu dată de 28.04.2020, se prelungește cu 14 zile interdicția curselor aeriene de pasageri dinspre și spre Spania, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.
Începând cu dată de 02.05.2020, se prelungește cu 13 zile interdicția curselor aeriene dinspre și spre: Austria, Belgia, Elveția, Statele Unite, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Turcia și Iran, până la data de 14 mai 2020, inclusiv..
Începând cu dată de 03.05.2020, se prelungește cu 12 zile interdicția curselor aeriene dinspre și spre Italia, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.
Începând cu dată de 05.05.2020, se prelungește cu 10 zile interdicția curselor aeriene dinspre și spre Franța și Germania, până la data de 14 mai 2020, inclusiv..
Excepție de la aceste interdicții fac cursele care transporta marfă, cele umanitare, cele care transportă corespondență, care transportă servicii medicale și servicii tehnice.
A treia prevedere se referă la serviciile prestate de angajații Poștei Române, pe durata stării de urgenţă, trimiterile poştale înregistrate pot fi predate destinatarilor de personalul instituției prin introducerea în cutia poştală sau, în lipsa acesteia, prin afişare la adresa destinatarului, cu excepţia actelor de procedură juridică.
Vela a mai precizat spre sfârșitul conferinței de presă că relaxarea restricțiilor după 15 mai va fi una graduală, fără să dea însă mai multe detalii.