Până la momentul emiterii Ordonanţei de urgenţă nr. 36/2012 privind unele măsuri de reorganizare şi pentru modificarea Legii nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, Regia a funcţionat sub autoritatea Camerei Deputaţilor.
În textul Ordonanţei, iniţiatorul precizează că modificările propuse sunt oportune în contextul în care Executivul ‘are rolul esenţial în organizarea executării legilor, adoptând hotărâri’, fiind totodată abilitat să adopte ordonanţe în temeiul unei legi speciale de abilitare, precum şi ordonanţe de urgenţă în ‘situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată’.
Iniţiatorul reaminteşte şi faptul că Executivul este abilitat periodic, în timpul vacanţelor parlamentare, să legifereze în anumite domenii, dar şi faptul că şi miniştrii emit ordine şi instrucţiuni care sunt publicate în Monitorul Oficial.
‘Trebuie să existe o legătură directă, nemijlocită, exercitată prin Secretariatul General al Guvernului, în calitatea sa de structură care asigură derularea operaţiunilor tehnice aferente actelor de guvernare, între instituţiile publice executive, care aplică legile adoptate de Parlament şi entitatea care asigură editarea publicaţiei oficiale a statului român, respectiv Regia Autonomă Monitorul Oficial. Activitatea de zi cu zi a evidenţiat, în timp, necesitatea organizării şi funcţionării Regiei sub autoritatea Guvernului’, se arată în documentul amintit.
RA Monitorul Oficial a fost trecută în subordinea Guvernului la sfârşitul lunii iunie. Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz