El a fost întrebat de jurnalişti care este impactul bugetar total pe ordonanţa trenuleţ, scrie Agerpres.
„An de an se face această estimare a efortului statului, în ordonanţa de ajustări, la sfârşit de an. Datele noastre arată o cifră între 120 şi 130 de miliarde de lei. Ajustarea multisectorială se face an de an pentru a mai bloca câteva elemente care nu au fost niciodată în plată. Deci sunt drepturi votate de Parlament, votate de diverse iniţiative care n-au ajuns niciodată în plată, ele se prorogă an de an – şi aici ar trebui să facem la un moment dat curăţenie pentru că ducem după noi această povară anuală, dar nu puteam în 3 zile să curăţăm toate aceste lucruri din rucsacul Ministerului de Finanţe. Am mers mai departe pe această procedură. (…) Între 125 şi 130 de miliarde lei este suma necheltuită de statul român, datorită ordonanţei de ajustare multisectorială – şi veniturile în plus aduse sunt estimate, în momentul de faţă, pentru cele trei categorii, urmând să facem în cele 90 de zile o estimare exactă a venitului potenţial care poate să vină din impozitul pe construcţiile speciale”, a menţionat Tanczos Barna.
Conform Notei de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicate duminică de Ministerul Finanţelor, impactul financiar al măsurilor prevăzute în „ordonanţa trenuleţ” va fi de 133,37 miliarde lei, în 2025.
Potrivit documentului, veniturile bugetare se vor majora cu 7,11 miliarde lei anul viitor, cu 8,75 miliarde lei în 2026, 9,41 miliarde lei în 2027 şi cu 9,95 miliarde lei în 2028, iar cheltuielile bugetare se vor reduce cu 126,26 miliarde lei în 2025.