Ordonanța-trenuleț taie voucherele de vacanță în 2025. Veniturile din turism vor scădea cu 30-40%, spun patronatele și sindicatele din domeniu

20 12. 2024
litoral mare romania 43654765

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) trage un semnal de alarmă cu privire la planurile autorităților de a tăia pentru 2025 voucherele de vacanță pentru angajații de la stat. Neacordarea lor va anula succesul din ultimii ani de eliminare a turismului la negru, balanța valutară va fi grav afectată, iar românii se vor orienta spre țări precum Grecia, Turcia sau Bulgaria pentru vacanțe și nu vor mai cheltui bani la noi, iar investițiile în infrastructura turistică se înghețate sau anulate.

În plus, ⁠sindicatele anticipează revoltele angajaților care vor fi lipsiți atât de prime, creșteri salariale, cât și de concedii.

Ordonanța-trenuleț care taie voucherele de vacanță

Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscale bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, potrivit căreia, printre măsurile vizate se numără și tăierea voucherelor de vacanță pentru acest an.

“Neadoptarea măsurilor de limitare a cheltuielilor bugetare ar genera un necesar de finanțare suplimentar în anul 2025, rezultând un nivel nesustenabil al deficitului bugetului general consolidat de peste 7% din produsul intern brut, ceea ce va avea ca efect creșterea datoriei publice cu riscul înăspririi condițiilor de finanțare a acesteia”, se arată în ordonanța-trenuleț.

Angajații de la stat nu vor primi vouchere de vacanță în 2025, și nici militarilor, polițiștilor, polițiștilor din penitenciare și personalului civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională nu le vor fi decontate serviciile turistice.

Ce efecte spune ANAT că are neacordarea de tichete de vacanță în 2025

  1. Scăderea cu 30-40% a veniturilor din turism, un sector vital pentru economia românească;
  2. Dispariția șanselor pentru românii cu venituri modeste de a avea acces la vacanțe, tratamente de recuperare sau odihnă. Aproape 16% dintre angajații din sectorul public au beneficiat pentru prima dată în viața lor de o vacanță datorită acestor vouchere;
  3. Pierderea încrederii investitorilor privați, care vor fi forțați să își reducă activitatea sau să își închidă afacerile, contribuind astfel la creșterea șomajului;
  4. Impactul negativ asupra altor industrii conexe, precum transport, alimentație publică, cultură și agrement, care depind de turism pentru a supraviețui.

„În timp ce alte state investesc masiv în turism și dezvoltă politici clare pentru a sprijini acest sector, guvernul României preferă să taie fără discernământ, ignorând cu desăvârșire consecințele economice și sociale ale deciziilor sale. Este un act de nepăsare față de cetățenii români și o demonstrație clară a lipsei de viziune și responsabilitate. Într-o societate normală, voucherele de vacanță ar fi considerate o investiție strategică, care stimulează economia, menține banii în țară și contribuie la crearea unui climat economic sănătos”, se arată într-un comunicat de presă al ANAT.

Asociația mai arată că o eventuală eliminare a voucherelor de vacanță ar arunca România înapoi cu 20 de ani și va anula toate progresele făcute în acești ani.

„Acest protest la care se alătură patronatele, federațiile, alianțele, asociațiile din turism precum și sindicatele este un ultim semnal de alarmă către guvern: Nu vă atingeți de voucherele de vacanță! Tăiați risipa și ineficiența publică. Dar nu omorâți găina care dă ouă de aur. Nu omorâți economia și nici turismul românesc!”, mai atrag atenția patronatele și sindicatele.