Orezul, cultura supriză a acestui an agricol. Un grup de fermieri italieni rulează 70 de milioane de lei din acest business cu randamente tot mai bune

România ar putea avea în acest an agricol cea mai mare creștere din UE a randamentului la hectarul cultivat cu orez, o cereală pentru care fermierii noștri nu sunt neapărat recunoscuți, dar care atrage tot mai mult interesul investitorilor străini. Din 2019, cea mai mare exploatație cultivată cu orez aparține unui grup de fermieri italieni din zona Piemont. Prin cele trei societăți pe care le controlează indirect, aceștia au rulat anul trecut 69,5 milioane de lei.
Alina Stanciu - joi, 08 iul. 2021, 22:06
Orezul, cultura supriză a acestui an agricol. Un grup de fermieri italieni rulează 70 de milioane de lei din acest business cu randamente tot mai bune

Anul agricol 2021 ar putea aduce fermierilor care au pariat pe orez un randament de 5,2 tone la hectar, un rezultat slab dacă ne raportăm la media UE de 6,9 tone, dar unul extrem de bun în comparație cu media locală a ultimilor cinci ani. Comisia Europeană estimează pentru România cea mai mare creștere a producției la hectar dintre statele membre, de 17% față de anul trecut și a doua cea mai mare creștere față de media ultimilor cinci ani, de 7,4%, după Grecia ( plus 18%).

Producția de orez a României este de aproximativ 40.000 de tone de pe o suprafață de 7,4 mii de hectare.

Potrivit unui clasament realizat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru Economica, cel mai mare cultivator de orez al anului trecut, în funcție de valoarea ajutoarelor naționale tranzitorii autorizate la plată pentru campania 2020, este Tellus, un grup de fermieri din zona Piemont, Italia care și-au extins afacerile în România, în urmă cu aproximativ doi ani. Compania, care exploatează teren în zona Dunării, produce orez pe o suprafață de aproximativ 5.000 de hectare, prin intermediul a trei companii cu afaceri totale în valoare de 69,5 milioane de lei.

Astfel, pe prima poziție a casamentului APIA se află Risi Romuno SRL, deținută, conform termene.ro, de către Farmer Point Banat SRL, controlată de Tellus Farms Limited, înregistrată Cipru.

Cu un rulaj net în valoare de 18 milioane de lei, cu 174,2% peste nivelul lui 2019, compania deținută până în 2019 de către producătorul Riso Scotti, a revenit anul trecut pe profit  (819.000 de lei).

Urmează o a doua companie controlată până luna aceasta în mod oficial de grupul Tellus, prin Tellus Farms Limited- Green Harvest SRL. Conform termene.ro, această firmă este deținută acum de Farmer Point Banat SRL, controlată de controlată de Tellus Farms Limited, și a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 44,8 milioane de lei, cu 58,7% peste nivelul lui 2019.

Nu în ultimul rând, a treia firmă din grup, Risi Vladeni SRL, controlată de Risi Romuno SRL, este pe poziția a patra în topul APIA și a raportat anul trecut o cifră de afaceri în valoare de 6,7 milioane de lei, cu 9,5% mai puțin decât în 2019.

„Din Italia ne-am mutat mai întâi în România, unde ne-am adus toate cunoștințele pe care le-am adaptat teritoriului și climatului. I-am învățat pe localnici tot ceea ce știm, pentru a putea produce în România orez „așa cum îl facem în Italia, în Piemont”. I-am învățat pe oameni ce înseamnă a scoate din coajă această cereală foarte prețioasă: a o face albă, cu o metodă tradițională și naturală. Experiența din România este încă în continuă evoluție: ne străduim să obținem rezultate continuu mai bune, reducând în același timp utilizarea resurselor, în special a resurselor de apă”, precizează compania pe site-ul oficial.

Al treilea cel mai mare producător în funcție de subvențiile primite este Exploitdaneasa, un business din Cluj de 8,2 milioane de lei, cu 3% sub nivelul din 2019, controlat de 17 societăți din Franța și Luxemburg, prin Vieilexploit SRL și Vieilly Gilles Albert Jacques din Franța.

Totodată, al patrulea jucător pe piața orezului după valoarea subvențiilor primite este o companie cu acționariat din Spania (Alcerice Sociedad Limitada) și un cetățean libanez (El Zein Diyana). Este vorba despre SC Agro Catalonia SRL, un business de 1,2 milioane de lei.

Aproximativ 80% din producția de orez din UE se realizează în Italia și Spania, în timp ce 12% provine din Grecia și Portugalia. Restul este produs în Franța, România, Bulgaria și Ungaria. În afara UE, orezul este cultivat în Federația Rusă (120.000 ha în regiunea Krasnodar și 50.000 ha în regiunea de est a Vladivostok) și în Ucraina (25.000 ha).

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume
Ciolacu: Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţă "pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume"....
Ilie Bolojan: Am votat pentru o Românie modernă şi europeană
Ilie Bolojan: Am votat pentru o Românie modernă şi europeană
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat duminică, la secţia de votare de la Colegiul Naţional ...
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
Cea de-a 29-a Conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice a adoptat o serie de decizii, ...
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţa "pentru securitate, prosperitate ...