Organizaţia patronilor români consideră „pripită” adoptarea legii prin care se subvenţionează credite pentru oricine are între 16 şi 55 de ani

Economica.net
15 06. 2018
somer_2_70989800_58056100_06221800

„Din păcate, nu este clar nici în acest moment dacă proiectul de OUG a fost sau nu adoptat de către Guvernul României în şedinţa din 13 iunie a.c. deşi unele ştiri de presa îl prezintă ca fiind adoptat, citând în acest sens chiar declaraţiile Primului Ministru, proiectul nu se regăseşte până astăzi pe lista oficiala disponibilă public a proiectelor de acte normative aprobate. În plus, dacă acesta a fost aprobat în şedinţa de Guvern din 13 iunie, nu înţelegem rostul perioadei de consultare publică de 10 zile instituită de către Comisia Naţională de Prognoza în data de 6 iunie a.c. pentru acest proiect sau termenele de avizare avansate la Consiliul Economic şi Social abia în data de 18 iunie a.c”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

„Ne întrebam, astfel, de ce este necesară implementarea programului ‘Investeşte în Tine’ în condiţii de urgenţă, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, fără consultarea părţilor direct interesate sau implicate. În acest sens, dorim să ne asiguram ca observaţiile şi punctele noastre de vedere deja transmise, ca şi confederaţie care reuneşte mari angajatori, sunt luate în considerare, astfel încât proiectul să poată deveni unul fezabil din punctul de vedere al implementării acestuia”, mai arată comunicatul.

Programul ‘Investeşte în tine’, demarat de catre Guvernul României, îşi propune să faciliteze accesul persoanelor cu vârste cuprinse între 16-55 ani la împrumuturi cu dobânda subvenţionată de către stat, acordate de către instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, pentru finalizarea studiilor sau pentru dezvoltarea în plan personal şi/sau profesional a potenţialilor beneficiari.

„În primul rând, observând sfera beneficiarilor şi a planurilor de dezvoltare personală definite de forma actuală a proiectului, este clar că acesta se îndepărtează, în mod vizibil, de la justificarea care a generat aceasta propunere: acordarea posibilităţii tinerilor, cu o situaţie materială precară, de a accesa un credit subvenţionat de stat pentru a urma cursurile unei instituţii de învăţământ superior.

Practic, există multiple situaţii în care astfel de credite ar deveni nici mai mult, nici mai puţin, decât credite de consum, cu particularitatea ca entităţile care le acorda ar trebui să verifice la fiecare tragere de sume destinaţia fondurilor utilizate, ceea ce este din capul locului un element de descurajare pentru acestea.

În al doilea rând, pentru a nu se crea efecte contrare celor prezentate de iniţiatori, considerăm ca atât fundamentele finale ale proiectului cât şi forma sa de adoptare trebuie să se bazeze pe consultări temeinice şi consistente cu toţi actorii sociali relevanţi, respectiv instituţii ale statului, asociaţiile studenţeşti, asociaţiile elevilor, asociaţiile sectorului financiar-bancar, asociaţiile pentru protecţia consumatorilor, organizaţiile patronale angajatoare, alte asociaţii reprezentând diferite sectoare economice.

De asemenea, apreciem că Guvernul României poate îndeplini obiectivele justificabile urmărite prin acest proiect prin suplimentarea locurilor bugetate în cadrul universităţilor de stat, precum şi prin alocarea de fonduri suplimentare destinate acordării burselor sau altor forme de sprijin, în corelare cu nevoile pieţei muncii pentru ocupare şi calificare profesională. Astfel s-ar evita îndatorarea tinerilor (cu toate consecinţele negative care decurg din aceasta stare), iar Guvernul ar putea aloca banii pentru subvenţionarea programului ‘Investeşte în tine’ direct către învăţământul superior din România”, se mai arată în comunicat.

CONCORDIA este confederația patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri, potrivit propriei descrieri. Înființată în 2007, reuneşte cele mai puternice federații sectoriale din economia românească și cuprinde 7 din primele 10 companii după numărul de angajați și cifra de afaceri.