Organizaţiile silvice ameninţă cu blocarea activităţii, după intrarea în vigoare a Ordonanţei privind contravenţiile

Economica.net
10 10. 2016
lemn_21195300

„Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului a fost modificată Legea contravenţiilor silvice, cu prevederi excesive. În momentul în care va intra în vigoare această Ordonanţă, adică pe 20 octombrie, transportul masei lemnoase va fi efectiv blocat. Avem o criză a lemnului de foc pentru populaţie, cu preţuri exorbitante care ajung şi la 500 de lei pe metrul cub. Această Ordonanţă va agrava criza din sector, pentru că va bloca foarte multe activităţi. Aprobarea prin Ordonanţă de Urgenţă a modificării Legii contravenţiilor silvice, într-o formă excesivă, cu multe formulări lipsite de claritate şi predictibilitate în aplicare, a stârnit o stare de revoltă generală în sector. Iată cum, în toamna acestui an, se elaborează în viteză Ordonanţa nr. 51/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Aparent un lucru bun, însă la o privire atentă şi profesionistă, un total război declarat propriei economii”, a menţionat Tobescu.

Reprezentantul Nostra Silva a adăugat că „textul ordonanţei are numeroase vulnerabilităţi” şi prevede sancţiuni fără a face apel la toleranţe de măsurare a cantităţii de lemn transportat.

„(…) în lipsa oricărei toleranţe de măsurare, orice transport de masă lemnoasă poate fi confiscat împreună cu mijlocul de transport. De asemenea, orice recepţie de masă lemnoasă normală între un furnizor şi un beneficiar este sancţionabilă. În cazul personalului silvic, exercitarea atribuţiilor de serviciu, de inventariere şi marcare a masei lemnoase, este sancţionabilă prin prevederi interpretabile. Orice vătămare a arborilor în procesul de exploatare a lemnului este sancţionabilă prin excluderea prejudiciilor inevitabile în procesul de exploatare a lemnului. Practic, vorbim despre penalitate excesivă şi blocaj al activităţilor curente în administrarea pădurilor, exploatările forestiere, prelucrarea primară a lemnului, transportul masei lemnoase”, a susţinut Cătălin Tobescu.

Un studiu recent publicat de PwC arată că industria de profil are o pondere de 3,5% la formarea PIB, contribuie cu 1,7 miliarde de euro la bugetul de stat, atunci când sunt luate în calcul efectele directe şi indirecte asupra economiei, şi asigură 128.000 de locuri de muncă în mod direct, iar alte 186.000 indirect, în sectoare conexe.

Pe de altă parte, conform Inventarului Forestier Naţional (IFN) realizat în perioada 2008 – 2012, România deţine circa 6,9 milioane de hectare de păduri, din care 51% în proprietate privată. De asemenea, au fost înregistraţi circa 830.000 de proprietari de pădure şi aproximativ patru milioane de proprietari de terenuri agricole, raportul fiind 1:5. Raportat la datele actuale ale Inventarului Forestier Naţional, masa lemnoasă recoltată reprezintă sub 50% din creşterea anuală a pădurii, comparativ cu media UE-27, de 60%. Doar Bulgaria (41%), Cipru (16%), Danemarca (35%), Italia (26%), Luxemburg (38%) şi Slovenia (44%) înregistrează recoltări în proporţie mai mică din creştere.

Cea mai importantă ramură economică în România, pornind de la resursa de lemn disponibilă, este industria mobilei, cu o producţie totală de peste 2,2 miliarde de euro şi exporturi de 1,88 miliarde de euro, în 2014, adică de aproape 2,5 ori mai mare decât în 2004, se notează în raportul IFN. România este un mare importator de materie primă (buştean) pentru industria lemnului, cu importuri de peste două milioane de metri cubi lemn rotund şi exporturi de 200.000 de metri cubi. Aportul valutar net, prin balanţa import/export, al produselor din lemn este de 3 miliarde de euro, anual.

Principalele organizaţii din sectorul forestier şi din industria lemnului, alături de reprezentanţi ai asociaţiilor de profil şi specialişti în domeniu, organizează, luni, conferinţa de presă cu tema „Intrigi în sectorul silvic. Prin reglementările pe care le promovează, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Guvernul sabotează economia României”.

Federaţia Proprietarilor de Păduri din România – Nostra Silva, Asociaţia Administratorilor de Păduri, Confederaţia Consilva, Societatea Progresul Silvic, Asociaţia Firmelor de Proiectare în Silvicultură, Asociaţia Profesională a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură din România (APPSS-RO) solicită repunerea în dezbatere publică a pachetului de măsuri privind tăierile ilegale